Benodigde spullen voor motorrijden in Amerika

Als je gaat motorrijden in Amerika heb je eenvoudigweg niet de bagageruimte van een stationwagen, dus word je genoodzaakt om geen overbodige spullen mee te nemen. Maar wat is nou het hoognoodzakelijke? Hier een lijstje van dingen die iedere motorrijder in elk geval mee zou moeten nemen op motorreis.

Beschermende motorkleding

Helm

Zonder-helm-motorfiets-Amerika

Motorrijden zonder helm in de USA

Een helm is niet in alle Amerikaanse staten verplicht voor motorrijders, maar ik zou het niemand aanraden om zonder helm op de motor te stappen. Een helm biedt niet alleen bescherming bij een val of een aanrijding, maar ook tegen de felle zon, en een integraalhelm ook tegen steenslag.

Je zit in Amerika regelmatig met name Harley rijders die alleen een bandana en een zonnebril op hun hoofd hebben. Nou zijn dit over het algemeen niet de meest sportieve motorrijders, maar op een motor heb je niet alles zelf in eigen hand, je dient voor je veiligheid rekening te houden met externe factoren. Een helm kan je net de bescherming bieden die je in sommige onverwachte situaties nodig hebt.

Voor een overzicht van de regels m.b.t. de helmplicht per staat, kijk je op onze pagina over Motorrijden in Amerika zonder helm.

(Zonne)brillen en oordoppen

Zoals eerder gemeld, kan een opgeworpen steentje voor een motorrijder grote gevaren opleveren. Maar ook stof, zand en regen kunnen je zicht onderweg plotseling verslechteren. Dus als je toch zonder helm, of met een helm zonder vizier of gezichtsbescherming gaat rijden, is een (veiligheids)bril een absolute must. Sterker nog, in veel staten is het zelfs verplicht. Ook een zonnebril is vanzelfsprekend vaste prik voor de motorreiziger, bij voorkeur zelfs nog een reservebril erbij, in het geval van verlies of beschadiging.

Rechte-wegen-Amerika-motorrijden

Lange rechte wegen in Amerika

Na de soms lange ritten op kaarsrechte Amerikaanse wegen kan het ritme van de dreunende motor nog uren in je oren blijven doorbrommen en het kan bovendien, net als het suizen van de wind, blijvende gehoorschade opleveren voor de motorrijder en diens passagier. Om dit te voorkomen, kun je het beste oordoppen gebruiken. Als je niet al een op maat gemaakt setje voor gebruik op je eigen motorfiets hebt, dan volstaat een doosje schuimrubberen wegwerp oordoppen. Voor de ruimte die ze innemen hoef je het niet te laten.

Handschoenen

Handschoenen houden je handen warm in de winter en houden de brandende Amerikaanse zon tegen in de zomer (de huid op de bovenkant van je handen is erg dun en verbrandt snel). Bovendien bieden ze het hele jaar door bescherming tegen steenslag en (onverhoopt) het asfalt. Vingerloze handschoenen zijn minder heet en geven meer gevoel aan de gashendel, koppeling en rem, maar volledige handschoenen bieden meer bescherming. Als je de ruimte (en het budget) hebt om een reserve paar motorhandschoenen mee te nemen, dan is dat wel aan te bevelen. Er is weinig vervelender dan natte handschoenen opnieuw aan te moeten trekken.

Schoenen

Motorrijder-op-sandalen-USA

Motorrijden op sandalen

Het is lachwekkend maar tegelijkertijd ook triest om motorrijders op sandalen te zien. Je gebruikt je voeten veel tijdens het motorrijden, dus gesloten schoenen zijn wel het minste wat je nodig hebt. Motorlaarzen zijn natuurlijk nog beter, die bieden niet alleen bescherming tegen zon, regen en rondvliegend gesteente, maar geven je ook ondersteuning om een zware motorfiets aan het stoplicht in evenwicht te houden.

Leren jas

Motorrijders dragen een leren jas niet alleen omdat het stoer uitziet. Het beschermt je ook tegen bijtende kou, rondvliegende voorwerpen en ook het asfalt als je onverhoopt je motorfiets laat vallen. Er zijn speciale leren motorjacks te koop die extra versteviging en bescherming bieden aan de  ellebogen, schouders en rug.

Shirts en broeken

Tijdens het motorrijden is een lange broek onontbeerlijk, maar hou wel rekening met het klimaat, in de zomer is een dikke leren broek niet prettig. Een donkere spijkerbroek is voor de meeste seizoenen en Amerikaanse staten voldoende, al biedt een kevlar jeans meer bescherming bij een val. Met twee paar kun je dagenlang vooruit zonder ze te wassen. Neem dan wel een paar lichte broeken mee voor ’s avonds.

Gezichtsbescherming-motorvakantie-Amerika

Gezichtsbescherming op de motor

Ook in de zomer is het aan te bevelen om longsleeve shirts (dus met lange mouwen) te dragen, als bescherming tegen de broeiende Amerikaanse zon. Op je motor zorgt de rijwind ervoor dat je minder snel merkt dat je armen verbranden. Een zorgvuldig gekozen assortiment T-shirts, longsleeves, flanellen shirts en truien geeft je de mogelijkheid om lagen toe te voegen of uit te doen naar gelang het weer verandert onderweg. In de koelere streken of periodes kan een set lang (thermisch) ondergoed het verschil maken tussen kou lijden of genieten van de motorrit. De zijden variant is dun, makkelijk met de hand te wassen en ook snel weer droog.

Ook een zakdoek of dunne sjaal kan van pas komen, niet alleen om je keel te beschermen tegen de rijwind, maar ook om je mond en neus te bedekken in het geval van stof of zand.

Regenkleding

Als het onderweg gaat regenen, en die kans in helaas altijd aanwezig, is een één- of tweedelig regenpak het gewicht in goud waard. Het weer kan in Amerika soms verraderlijk snel omslaan, zeker in de Rocky Mountains, en zelfs een korte regenbui kan je kleding doorweken, waardoor je de rest van de dag zeer ongemakkelijk op je motorfiets zit. En omdat je niet altijd ruimte in je reisschema hebt om een langere regenbui uit te zitten, kan je waterdichte regenkleding goed van pas komen.

Algemene uitrusting voor het motorrijden

Smartphone en Amerikaanse SIM-kaart

Een gewoon mobieltje is natuurlijk ook prima, maar een smartphone is een potentieel navigatiesysteem, foto- en videocamera, zaklamp en radio in één. Ook kun je contact houden met het thuisfront via e-mail, of je reiservaringen meteen delen op Facebook of Twitter. Bovendien zijn niet alle simpele mobieltjes geschikt voor het Amerikaanse telefoonnetwerk, controleer of je een tri-band of quad-band telefoon hebt, anders kun je er in de VS niks mee. Als je veel gebruik gaat maken van je telefoon of internet, is het aan te bevelen om bij aankomst in Amerika een landelijke Prepaid SIM-kaart aan te schaffen voor in je eigen (of een extra) toestel. Dit kan je veel geld besparen, en bovendien hou je zo ook makkelijker zicht op de kosten voor bellen en dataverkeer.

Aan de andere kant, soms zul je in afgelegen gebieden komen waar je mogelijk urenlang geen mobiel bereik hebt. In dat geval is een (internationale) telefoonkaart onontbeerlijk.

Foto- en/of videocamera

Motorreis-Amerika-foto-schaduw

Foto’s van de motorvakantie

Om alle mooie uitzichten, idyllische plekken en je reiservaringen vast te leggen in hoge resolutie, is een camera met minimaal 10 megapixels geen overbodige luxe. Deze kunnen vaak ook videobeelden opnemen, maar om je motorreis in hoge kwaliteit op te nemen, is een compacte camcorder beter geschikt. Zo kan je passagier mooie films maken onderweg, of anders is een GoPro erg handig. Deze kun je bevestigen aan je stuur of helm, waardoor je het landschap en de rit vastlegt vanuit het perspectief van de motorrijder. Een telescopisch statief neemt weinig ruimte in beslag en is bij uitstek geschikt voor als je met de timer wil werken, zodat je zelf ook af en toe in beeld bent. Vergeet natuurlijk niet om voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, je maakt altijd meer foto’s dan je denkt.

Motorfiets uitrusting

Vraag van tevoren bij je reisorganisatie of motorverhuurder na welke uitrusting er bij de huur inbegrepen zit of wat de bijkomende kosten zijn.

Zo is een sterk kabelslot of remschijfslot altijd aan te bevelen, deze zijn makkelijk op te bergen in het vakje boven de koplamp. Ook een set reservesleutels voor het slot en je motorfiets kunnen soms wat paniek voorkomen. Een motorhoes biedt soms ook voordelen. Een onbemande motorfiets bij een motel, of op een parkeerplaats kan van de gelegenheid een dief maken. Als de motorfiets bedekt is,  wordt de verleiding al minder. Ook is de kans groot dat je zadeltassen en (vaak optionele!) tanktas niet groot genoeg zijn voor alles wat je onderweg nodig hebt of nog extra verzamelt, in dat geval is het handig als je een paar elastieken of een bagagenetje hebt.

Gereedschappen en persoonlijke uitrusting

Natuurlijk zit hulp bij pech onderweg inbegrepen in de motorhuur, maar het kan soms lang duren voordat hulp voorhanden is. Als je zelf handig bent, zijn de meest veelvoorkomende simpele reparaties zelf uit te voeren, mits je het juiste gereedschap bij je hebt. Een basisset bestaat uit schroevendraaiers, een inbus setje, griptang, slangenklemmen, duct-tape, bougiesleutel, stroomdraad en connectoren, een kleine zaklamp (als die niet op je smartphone zit) en reservebatterijen.
De meeste EHBO-kits voor op reis zijn compact maar toch uitgebreid. Hou minimaal rekening met pleisters, gaasjes en verband, pijnstillers, alcohol, ontsmettende zalf, Norit en drinkwaterzuiverende tabletten. Ook een flesje handreiniger of vochtige doekjes kunnen handig zijn.

Een UVA/UVB zonnebrand crème met een SPF van minstens 15 of liever nog 30 biedt bescherming tegen de zon. De rijwind voelt wel lekker koel aan, maar zonder zonnebrandcrème zullen uw verbrande handen, armen en gezicht voor veel ongemak zorgen.

Vergeet niet een schoonmaakdoekje mee te nemen om insecten, vuil en roet van je vizier, windscherm en koplamp te poetsen.

Kaarten en/of GPS

Motorrijden-Amerika-route-kaart

Routekaart op de tanktas

Ook al is het voor de hand liggend, vaak worden kaarten toch vergeten als men al een navigatiesysteem heeft. Toch kun je bij het motorrijden in Amerika niet zonder gedetailleerde kaarten van de gebieden waar de reis je doorheen brengt. Ook al heb je een navigatiesysteem met GPS en up-to-date software (wat vaak meteen bij de motorhuur geboekt kan worden), een kaart geeft je veel meer overzicht over de omgeving, biedt meer flexibiliteit om je route aan te passen en is bij omleidingen en wegafsluitingen onmisbaar. Ook zal een kaart niet zonder batterijen of zonder satellietbereik komen te staan.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen