Georganiseerde motorreis Amerika

Waar moet je op letten als je een georganiseerde motortour in Amerika wil boeken?

De verschillen tussen de aanbieders kunnen soms erg klein lijken, maar blijken in de praktijk vaak groter dan gedacht. Het kan je vakantie maken of breken.

Het spreekt voor zich dat je goed op moet letten wat er wel en niet inbegrepen is in het pakket, zodat je geen appels met peren vergelijkt. Bij sommige aanbieders dien je zelf nog de kosten voor entree in de Nationale Parken, bepaalde verzekeringen, tol, parkeergeld of zelfs de brandstof onderweg te betalen.

Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen, zeker als je het niet in je budget ingecalculeerd had, en vervolgens je vakantieplezier aanzienlijk verminderen. Zorg dat je daarom van te voren goed oplet wat er wel en niet inbegrepen is tijdens je motorreis door Amerika.

SGR garantiefonds

sgr-logo

Stichting Garantiefonds Reisgelden

Een klein verschil wat een grote smak geld kan kosten is of de reisorganisatie is aangesloten bij het SGR garantiefonds. Helaas is het nog steeds regelmatig in het nieuws dat een reisorganisatie failliet gaat, zelfs een groot en jarenlang goed bekend staand bedrijf als Oad is het overkomen. In het geval dat je geboekt hebt bij een bedrijf wat niet is aangesloten bij het garantiefonds, ben je je aanbetaling kwijt en kan de reis meestal niet meer door gaan, soms zelfs als je al onderweg bent. Het SGR garantiefonds controleert de aangesloten reisorganisaties op financiële stabiliteit, waardoor de kans klein is dat deze bedrijven op korte termijn om zullen vallen. Mocht dit toch gebeuren, dan krijg je je aanbetaling terug en mag je, indien mogelijk, je reis voortzetten.

Groepsgrootte

Motorvakantie-USA-groepsgrootte

Groepsgrootte motorvakantie

Vraag bij de reisorganisatie ook na wat de maximale groepsgrootte is bij groepsrondreizen. Over het algemeen zijn de groepen tussen 10 en 15 motoren groot. Nog grotere groepen is niet praktisch, omdat het erg ophoudt bij het wegrijden en bij kruisingen en afslagen. Dit kan behoorlijk veel verloren tijd veroorzaken, en zeg nou zelf: kijk je liever om je heen of in je achteruitkijkspiegel of de rest van de groep er nog is.

Taal

Verder is het goed om te weten of de reisleiding Nederlands of in elk geval Nederlandstalig is, vooral als je zelf moeite hebt met de (Engelse) taal. Bij sommige aanbieders worden ook deelnemers die een andere taal meegenomen, behalve dat dit soms wat lastig is in de onderlinge communicatie, kan het ook voor veel oponthoud zorgen als de reisleider alles in twee talen moet uitleggen. Met name bij Belgische aanbieders komt dit voor (Nederlands/Frans).

Kennismakingsavond

Sommige reisorganisaties organiseren enkele weken voor vertrek een kennismakingsdiner of –avond, waardoor de deelnemers alvast in een relaxte atmosfeer kennis kunnen maken met elkaar. Kennismaken op de luchthaven of in het vliegtuig neemt toch iets van de ongedwongenheid weg. De kennismakingsavonden worden bovendien erg gezellig gevonden; omdat men dezelfde hobby deelt is er vaak al snel een klik, waardoor je bij aankomst op het vliegveld bij vertrek toch al een soort gebroederlijkheid merkt. Ook kunnen deelnemers elkaar op zo’n kennismaking nog last-minute tips geven, omdat ieder zich op zijn eigen manier voorbereidt, zal de ene persoon aan andere dingen gedacht hebben dan een ander.

Brandstofvouchers

Een ander verschil is dat de ene reisorganisatie werkt met vouchers voor de brandstof, terwijl bij de ander de benzine gewoon betaald wordt door de reisleiding. Brandstofvouchers zijn erg omslachtig en pakken over het algemeen duurder uit voor de reiziger.

Reserve motorfiets

reserve-motorfiets-pickup-USA

Reservemotorfietsen

Ook het meenemen van een reserve motorfiets in/op een volgwagen van de reisorganisatie kan veel gedoe en tijdsverlies onderweg besparen. In een groep van 10 to 15 motoren die in enkele weken tijd duizenden mijlen afleggen, kan altijd wel een keer iets gebeuren waardoor een motorfiets niet meer verder kan rijden. De hele groep staat vervolgens te wachten op de wegenwacht, wat in een afgelegen gebied een hele poos kan duren. Dan is het ideaal als een reserve motorfiets uitgeladen kan worden, zodat de reis weer snel voortgezet kan worden.

Persoonlijke klik

Ondanks alle “rationele” tips, is het belangrijkste bij het kiezen van een reisorganisatie dat je een goed gevoel hebt bij de persoon bij wie je boekt. Hebben jullie een leuk gesprek gehad op een beurs of evenement? Wat het contact via de telefoon prettig? Werden al je vragen snel en bevredigend beantwoord? Voel je je niet onder druk gezet om te boeken? En is vooraf duidelijk gemaakt wat je kunt verwachten en wat niet, ook van de reisorganisatie? Dan hoef je alleen nog maar te kijken of de reis is zoals je hem wil en of de voorwaarden goed zijn, en dan kun je op reis voor de motorrit van je leven!

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen