Groepsreis of zelfstandige motorvakantie

Als je hebt besloten een motorreis door de USA te maken, is het voor de meeste mensen een voor de hand liggende keuze of ze met een georganiseerde groepsreis mee gaan of dat ze op eigen houtje het avontuur aan gaan.

Voor degenen die er nog niet helemaal zeker van zijn, hebben we hier een aantal overwegingen op een rijtje gezet, gebaseerd op de ervaringen van mensen die de reis al gemaakt hebben.

Kosten

Motorvakantie-Amerika-solo

Solo motorvakantie Amerika

De kosten van een georganiseerde motorreis in Amerika worden vaak als horde gezien ten opzichte van het zelf alles regelen. Uit ervaring blijkt echter, dat het verschil in de praktijk vaak minimaal is. Laten we voorop stellen, dat als je met een beperkt budget op reis wil, motorrijden in Amerika niet je ideale vakantie is. Aan de andere kant is het voor de meesten een droom die waargemaakt wordt, en dan is het prijskaartje van ondergeschikt belang.

Het verschil in de perceptie van de kosten zit vooral in het feit dat bij een georganiseerde reis de kosten voor het grootste gedeelte vooraf komen, terwijl bij een reis die je zelf regelt de kosten vooral ter plaatse gemaakt worden, met uitzondering van de motorhuur, die je het beste vooraf online regelt. Vaak vallen die bijkomende kosten, voor brandstof, overnachtingen, entreegelden voor de Nationale Parken, tolgelden, parkeergelden etc. toch tegen. Ook wordt de Sales Tax (in Amerika worden alle prijzen aangegeven zonder tax, een soort BTW) vaak vergeten.

Bovendien ben je na een lange dag motorrijden geneigd om in de plaats van aankomst het eerste het beste motel te nemen om vervolgens in het zwembad te gaan liggen, een reisorganisatie weet precies welke motels de beste prijs/kwaliteit verhouding bieden, zo ook met restaurants. Vaak ben je als zelfstandige op reis veel benzine kwijt aan het zoeken naar de juiste weg, en zo lopen de kosten ongemerkt richting de prijs van een georganiseerde reis.

Laat de keuze dus eerder afhangen van je persoonlijke voorkeur en de andere verschillen, dan puur financiele redenen. De besparing weegt in de praktijk vaak niet op tegen het verloren reisgenot als je de verkeerde keuze gemaakt hebt.

Persoonlijke voorkeur/karakter

kamperen-motorvakantie

Motorvakantie: kamperen

Ben je een avonturier die graag zelf uitzoekt wat hij/zij wil zien, doen en beleven? Vind je de voorpret van de vakantie uitzoeken en plannen een groot deel van je vakantieplezier? Heb je geen afwachtende houding, maar pak je een uitdaging met beide handen aan en durf je op mensen af te stappen om om hulp te vragen? Ben je flexibel genoeg om je aan te passen aan veranderende situaties of als het niet gaat zoals gepland?

Als je op alle vragen volmondig JA hebt gezegd, dan staat niks je in de weg om een motor te huren in Amerika en er een mooie motorreis van te maken.

Anderen vinden het prettig als ze op vakantie kunnen vertrouwen op een ander om zorg te dragen voor de planning, route, overnachting, oplossen van problemen en onverwachte situaties etc. Voor hen is een georganiseerde motorreis in Amerika ideaal. Uitkiezen welke reis, welke motor, inpakken en genieten.

Eigen tempo / rij-ervaring

Motorreis-Amerika-groepsreis

Groepsreis motorvakantie USA

Ben je een motorrijder die zich snel aanpast aan het tempo van een groep of rij je graag je eigen tempo? Dit is natuurlijk een belangrijke afweging bij de keuze tussen individueel op motorreis of een georganiseerde motortour met een groep.

Schaam je niet als je nog niet veel rij-ervaring hebt, in dat geval is het juist niet aan te bevelen om helemaal alleen te gaan motorrijden in Amerika. Twijfel je toch of je een groep wel kunt bijhouden op een jou onbekende motor (in het begin)? Vraag je dan af of je niet beter nog wat rij-ervaring in eigen land op kunt doen voordat je de grote reis maakt. Het voor je eigen reisgenot ook een groot verschil of je met vertrouwen op je motorfiets zit of niet.

Bagage

Motorvakantie-Amerika-bagage

Motorreis bagage

Sommige motorreizigers zien een bezwaar tegen een individuele reis in het feit dat je zelf je bagage op de motor mee moet nemen, in plaats van in een volgauto van de reisorganisatie. Hiervoor zijn echter speciale Fly and Bike pakketten leverbaar bij sommige specialisten op het gebied van motorreizen in de USA. Dit houdt in dat je de motorhuur boekt, maar ook dat zij ervoor zorgen dat je bagage ’s ochtends wordt opgehaald en aan het einde van de dag bij je volgende motel wordt bezorgd. Zo heb je geen omkijken naar dure spullen in een onafgesloten zijkoffer, geen gesjouw met zware bagage en een lager brandstofverbruik en betere wegligging door gewichtsbesparing. Je neemt op de motor alleen mee wat je die dag nodig denkt te hebben.

Wel de lusten, niet de lasten van een individuele reis.

Reservemotor of -onderdelen

Een voordeel van een georganiseerde reis is dat de reisleiding, afhankelijk van de reisorganisatie, in de volgwagen vaak een reservemotor bij zich heeft. Tijdens een motorreis waarin in enkele weken tijd duizenden mijlen afgelegd worden, kan altijd wel een keer iets gebeuren waardoor een motorfiets niet meer verder kan rijden. Volgens Murphy’s Law gebeurt dit altijd in een afgelegen gebied, waar de wegenwacht een hele poos op zich kan laten wachten. Dan is het ideaal als een reserve motorfiets uitgeladen kan worden, zodat de reis weer snel voortgezet kan worden.

Groepen vrienden / familie / collega’s

Harley-Davidson-groepsreis

Motorfiets groepsreis

Op reis gaan met een groep bekenden kan voor velen een ontluikende ervaring zijn. Mensen met wie je in het dagelijks leven, op vriendschappelijke of familiaire wijze contact hebt, kunnen op reis, als er dingen georganiseerd of geregeld moeten worden, zich ineens heel anders gedragen. De groepsdynamiek wordt op reis vaak heel anders; sommigen nemen van nature de leiding, terwijl anderen het prima vinden als op vakantie de beslissingen voor hen genomen worden. Vaak ontstaan er onderweg onenigheden, omdat ook de regelaars soms wel eens “vakantie willen hebben”, of omdat de anderen het niet eens zijn met de genomen route of de gekozen restaurants of motels. Ook zal de een op zijn gemak de route willen volgen om niks te missen van wat er onderweg voorbij komt, terwijl de ander juist wil doorrijden om vooral zo veel mogelijk te zien.

Als de kans bestaat dat dit soort situaties voor zullen komen, is het vaak verstandig om te kiezen voor een georganiseerde motorreis naar Amerika. In dat geval kan er hoogstens wat strijd zijn over wèlke reis te boeken, maar daarna is vaak saamhorigheid, zowel in het genot als in de eventuele kritiek op de reisleiding.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen