Motorrijden en het Amerikaanse weer

Weersomstandigheden maken het verschil tussen wel of niet genieten van je motorvakantie. In de zuidelijke staten van de VS is het in de zomer te heet om op een motorfiets te zitten en in de het binnenland of in het noorden zijn de winters weer te streng, In het grootste deel van Amerika bieden april tot en met september normaal gesproken de meeste kans op ideale  weersomstandigheden voor zowel mens als machine. In de Rocky Mountains zijn enkele mooie en hoge passen bijvoorbeeld alleen in Juli en Augustus open in verband met sneeuw. Ook midzomer rij je daar met je motorfiets langs de “eeuwige sneeuw”. Je kunt dan soms in één dag van 35°C en zonnig in het dal tot 10°C en mist op de bergtoppen rijden.

motorrijden-Amerika-sneeuw

Motorrijden langs de sneeuw

Het weer in Amerika is vaak extremer dan wij in ons gematigde klimaat gewend zijn. Als Nederlander of Belg ben je al snel tevreden als het alleen maar droog is, maar als je wil gaan motorrijden in Amerika, hou dan goed rekening met de seizoenen. Je wil niet voor vervelende verrassingen komen te staan omdat je een vergissing hebt gemaakt in het lokale klimaat, zodat je niet de juiste uitrusting bij je hebt, of met weersomstandigheden te maken krijgt waar je nog niet voldoende ervaring mee hebt.

Wil je bijvoorbeeld de legendarische Route 66, van Chicago naar Los Angeles rijden, dan is het verstandig om dit tussen mei en september te plannen. Chicago ligt namelijk helemaal in het noorden en het binnenland, tegen de grote meren die de grens met Canada vormen, en staat niet voor niets bekend als de Windy City. De gure wind die daar vaak waait is niet lekker op een motorfiets in de winter.

Wil je op motorreis naar Canada of de Rocky Mountains, dan is het verstandig om dit hoogzomer te doen, dus in juli of augustus. Buiten deze maanden kan het al behoorlijk koud en guur worden. Ook zijn sommige mooie bergpassen alleen in die maanden open, in verband met de kans op sneeuw.

Het andere uiterste is Florida, dat is een uitstekende bestemming om te motorrijden als het in eigenland hartje winter is. In Florida is het eigenlijk het hele jaar door lekker, tussen de 20°C in de winter en 35°C in de zomer. Van december t/m maart is het er heerlijk toeren en je bent ook nog eens van het barre Europese weer bevrijd.

Motorrijden-Rocky-Mountains-zomer

Zuidelijke staten in de zomer

Iets noordelijker, zeg maar de zuidelijke helft van de Verenigde Staten, van North- en South-Carolina tot Arizona en Nevada, is het prettigst te rijden in het voor- en najaar, April/mei en September/Oktober. In de zomer is het daar veel te heet, en in de winter te koel. Door het vochtige klimaat is in voor- en najaar de kans op warm weer, maar ook regen en bewolking groot, al zul je er voldoende zonuren krijgen.

Motorrijden in California in ook het lekkerst vlak voor en vlak na de zomer. In juni en september is het perfect uit te houden, zonder van je motor te zweten.

En er zijn natuurlijk ook motorrijders die één keer in hun leven de Dakota Bike Week in Sturgis mee willen maken. In de eerste week van augustus komen daar jaarlijks zo’n 400.000 motorliefhebbers samen, een evenement wat zijn gelijke niet kent en waar je de meest waanzinnige motoren en trikes kunt bewonderen of je vergapen aan de meest vreemd uitgedoste motorliefhebbers.

Mocht je je toch verkeken hebben op de seizoenen, of je komt ondanks alles toch in slecht weer terecht, dan komt het goed uit dat je onze volgende adviezen alvast hebt doorgelezen:

 • motorrijden in de kou

  Motorfiets-sneeuw

  De slimme motorrijder is op een aantal andere manieren voorbereid op het rijden in het koude seizoen in Noord Amerika. Bij het kiezen van je motorfiets dien je al rekening te houden met de te verwachten weersomstandigheden van het seizoen waarin je je motorvakantie gepland hebt. In de koude maanden is het verstandig om iets extra te betalen voor een wat zwaardere motorfiets, die daardoor stabieler op de weg ligt.

  Lees verder →

 • motorrijden in de kou – kleding

  motorreis-kou

  Als je gaat motorrijden in Amerika in de koelere maanden, of in de noordelijke staten of de hoger gelegen delen van bijvoorbeeld de Rocky Mountains, dien je rekening te houden met koelere en vochtigere weersomstandigheden. Als motorrijder ben je continu bedacht op veranderende omstandigheden, maar met name het najaar vergt wat extra aandacht.

  Lees verder →

 • Motorrijden bij hitte

  Hitte-Amerika-Cactus

  In sommige (meestal de zuidelijke) staten van de VS is het eigenlijk te warm om in de zomermaanden op de motor te rijden. In Death Valley, maar ook in Arizona, Nevada en de Californische woestijnen, kan het kwik makkelijk oplopen tot 45°C en hoger! De motorfiets en zijn berijder hebben een ding gemeen tijdens het motorrijden in warm weer: de behoefte aan verkoeling van de rijwind. Probeer in de hitte dus zoveel mogelijk te blijven rollen en zo weinig mogelijk stil te staan.

  Lees verder →

 • Motorrijden in de regen

  Motorvakantie-regen

  Onafhankelijk van het seizoen en de streek, is een regenpak essentieel op motorvakantie. Met een strak schema voor de boeg, zul je vaak door de bui heen moeten rijden. Een goed regenpak zorgt ervoor dat je in natte omstandigheden toch comfortabel op je motor zit en meer aandacht hebt op de weg en het rijden.

  Lees verder →

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen