Motorrijden bij hitte

In sommige (meestal de zuidelijke) staten van de VS is het eigenlijk te warm om in de zomermaanden op de motor te rijden. In Death Valley, maar ook in Arizona, Nevada en de Californische woestijnen, kan het kwik makkelijk oplopen tot 45°C en hoger!

Motorrijden bij warm weer

Hitte-Amerika-Cactus

Cactus in Arizona

De motorfiets en zijn berijder hebben een ding gemeen tijdens het motorrijden in warm weer: de behoefte aan verkoeling van de rijwind. Probeer in de hitte dus zoveel mogelijk te blijven rollen en zo weinig mogelijk stil te staan.

Als je zelf de route uit zet tijdens je motorvakantie in Amerika, hou dan rekening met de volgende omstandigheden:

Vermoeidheid: een motorrijder zal in heet weer sneller vermoeid raken, waardoor de reactietijd vertraagd wordt en er concentratieverlies op kan treden. Beiden kunnen op een motorfiets levensgevaarlijke gevolgen hebben!

Schaduw: Een binnendoor weggetje met bomen erlangs is vaak vele graden koeler dan een snelweg of highway zonder beschutting. Bovendien bieden ze niet alleen betere bescherming tegen de hete zon, ze zijn ook nog eens vele malen leuker om te rijden, met veel mooie bochten en soms hoogteverschillen.

Stoplichten: Routes met veel stoplichten kun je beter zo veel mogelijk vermijden. Niet alleen zal de motor heel snel warm lopen, en dat geldt niet alleen voor luchtgekoelde, maar ook voor watergekoelde motoren, maar van de warmte die van zowel de weg als van de motor komt, kan de motorrijder het behoorlijk heet krijgen.

Wegwerkzaamheden en files:

Wegwerkzaamheden-Amerika-motorfietsen

Wegwerkzaamheden Amerika

Wegwerkzaamheden kunnen vaak voor lang oponthoud zorgen, en zijn niet alleen vanwege de hitte een onwelkome gast onderweg.  Ook wordt je verkoelende rijwind geblokkeerd als je dicht achter een auto (maar ook een andere motorfiets) rijdt. Controleer voor vertrek of er geen wegwerkzaamheden plaatsvinden op de geplande route voor die dag.

Mocht je onverwacht in het verkeer vast komen te zitten, dan is het beter om je motor uit te schakelen elke keer dat je een poosje stil moet blijven staan. Vooral bij motorfietsen met luchtgekoelde motoren zoals de Harleys is dat belangrijk om oververhitting en dus motorschade te voorkomen.

Wat mee te nemen bij warm weer

Soms ontkom je er niet aan om door dorre vlaktes te rijden (zoals bijvoorbeeld in Arizona). Dat hoeft geen bezwaar te zijn, zolang je maar een aantal veiligheidsmaatregelen in acht neemt.

Contactpersoon: breng iemand in het thuisfront op de hoogte van de rit die je die dag gaat maken, en spreek af je weer te melden op een afgesproken tijd. Mocht dit niet mogelijk zijn, bel dan vooruit naar een motel waar je die avond gaat overnachten. Laat weten waar je vandaan komt, welke route je (ongeveer) gaat nemen en hoe laat je verwacht aan te komen, met een extra veiligheidsmarge. Op deze manier kunnen zij ook de nooddiensten op de hoogte brengen als je niet op komt dagen.

Motorrijden-hitte-Amerika

Palmbomen in Californië

Mobiele telefoon: Zorg ervoor dat je telefoon is opgeladen voordat je weg gaat. Vergeet echter niet dat als je motorfiets in de middle of nowhere stil valt (en dat doen ze altijd juist op zulke plaatsen!), er is geen garantie dat je mobiele telefoon bereik heeft of dat er snel iemand langs komt om hulp te bieden. Daarom is het handig om te zorgen dat je een aantal spullen bij je hebt voor je veiligheid.

Waterflessen: Een motorrijder moet altijd voldoende water bij zich hebben om ten minste een halve dag voort te kunnen. Een halve liter water per uur drinken is niet vreemd in hete, droge streken en felle zon! Maak er een goede gewoonte van de flessen bij te vullen (of nieuwe te kopen) zodra de gelegenheid zich voor doet. Je weet nooit hoe lang het duurt voordat de volgende mogelijkheid er is.

Paraplu: Een ander item dat zijn gewicht in goud waard kan zijn bij warm weer is een kleine inklapbare paraplu. Hoewel we een paraplu vaak associëren met bescherming tegen de regen, komen ze ook van pas bij de bescherming tegen de zon. Natuurlijk wel als je stil staat.

Hoe kleed je je bij hoge temperaturen op de motorfiets?

thermometer-hitte-motorrijden-Amerika

102 graden F is 39 graden C

Als je niet gewend bent om bij hoge temperaturen boven 35°C op de motorfiets te rijden, ben je al snel gewend om zoveel mogelijk motorkleding uit te doen, omdat de rijwind dan je lichaam koelt. Toch is rijwindkoeling in deze temperaturen niet wat je lichaam nodig heeft.

Zodra de temperatuur van de buitenlucht warmer is dan onze lichaamstemperatuur, vindt er geen verkoeling, maar juist opwarming van de blote huid plaats. Het is dus zaak om je huid zo weinig mogelijk in contact te brengen met de (hete) buitenlucht. Dat geldt dus ook voor de rijwind; deze heeft dan wel een lagere gevoelstemperatuur vanwege het wind-effect, maar de daadwerkelijke temperatuur is nog altijd hoger dan gezond voor ons is.

Motorvakantie-hitte-kleding

Bedek je lichaam ook goed in de hitte

Draag dus juist tijdens extreme hitte je (leren) motorkleding, inclusief handschoenen en laarzen. Natuurlijk krijg je warme voeten in je motorlaarzen bij hoge temperaturen, maar stel je eens voor hoe heet je blote enkels het krijgen als de hete buitenlucht eerst nog wat verder opgewarmd wordt door het asfalt, en vervolgens nog wat extra door de motor en de uitlaten?

Ook een dunne sjaal om je nek en mond te beschermen tegen de hitte is iets wat veel mensen achterwege laten als ze bij zeer hoge temperaturen op de motor stappen.

En het is misschien verleidelijk om in de Amerikaanse staten waar geen helmplicht is, met alleen een bandana op je hoofd te rijden, maar buiten dat het levensgevaarlijk is (zeker met een verhoogde kans op vermoeidheid en dus ongelukken), biedt een helm juist isolatie tegen de warmte. De vulling van een helm bestaat namelijk uit isolerend materiaal en is dus gemaakt om de warmte buiten te houden.

Hoe merk je dat er iets niet klopt?

Motorrijden-droogte-Amerika

Motorrijden bij droogte en hitte

Het menselijk lichaam geeft al snel signalen af als de lichaamstemperatuur als gevolg van oververhitting op loopt. De symptomen van oververhitting zijn krampen, vermoeide spieren, hoofdpijn, duizeligheid en kouderillingen. Denk niet dat het allemaal wel meevalt, of dat je er maar tegen moet kunnen, want uiteindelijk kun je zelfs flauwvallen. Dat is het laatste wat je wil als je op een motorfiets rijdt. Let overigens ook op je reisgenoten of zij onsamenhangend praten, wezenloos voor zich uit staren of niet reageren.
Spierkrampen als gevolg van oververhitting merk je meestal het eerste in benen en onderbuik, dan de armen. Het is niet slim om spierkrampen te negeren, ze zijn namelijk een symptoom dat elektrolyten van het lichaam bijna op zijn en dat je dus moet drinken.

Wat moet je doen bij oververhitting op de motor?

Als je bovenstaande symptomen merkt, zoek dan meteen wat schaduw of een gebouw met airconditioning op en neem een pauze.

Hittegolf-motorvakantie-USA

Afkoelen na de motorrit

  • Doe enkele kledingstukken uit om je lichaam te ventileren.
  • Drink water of een sportdrankje, en masseer de verkrampte spieren.
  • Als je nog steeds pijn hebt, drink dan elk kwartier een half glas water met een halve theelepel zout. Als je het zoutwater niet binnen kunt houden, zoek dan dringend medische hulp. Zij kunnen je een intraveneuze zoutoplossing geven.
  • Drink geen alcohol of cafeïne!
  • Wrijf een natte spons over je lichaam om de huid af te koelen en het zweet op te vegen
  • Vaak ga je je ook beter voelen als je gaat liggen met je voeten omhoog.
  • Je lichaam heeft een klap gekregen van de hitte en heeft tijd nodig om te herstellen. Als je de tijd hebt in je reisschema, overweeg dan om een dag pauze te nemen in het dichtstbijzijnde motel met airconditioning (en hopelijk een zwembad!).

 

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen