Arches National Park en Canyonlands National Park (Utah)

Arches National Park in de Amerikaanse staat Utah is een relatief klein park van zo’n 309 km2, maar je vindt er indrukwekkende rotsformaties. Sinds 1929 is het een National Monument, maar pas in 1971 kreeg het de officiële National Park status.

Arches-National-Park-bogen

Natuurlijke bogen in Arches National Park

De vele indrukwekkende en vreemd gevormde zandstenen rotsformaties en balancerende rotsen in een dorre, rode woestijn kenmerken Arches National Park. Het is zelfs de grootste concentratie van natuurlijke stenen bogen ter wereld. Er zijn meer dan 2000 gedocumenteerde arches (natuurlijke bruggen), met een opening van minder dan een meter tot 88,4 meter van de Landscape Arch. De bogen zijn vanaf zo’n 300 miljoen jaar geleden ontstaan, toen het gebied meerdere malen onder water liep. Het verdampende water liet zoutresten achter, wat zich tot wel honderden meters dik opstapelde, waarna ze bedekt werden met sedimenten. Door de druk van de bovenliggende lagen begon het zout te vervormen, waardoor scheuren en kloven ontstonden in de bovenlagen. ’s Winters kwam er ijs in die scheuren, wat zich uitzette en het gesteente verder aantastte. De erosie van stromende rivieren tijdens natte periodes legde de bogen die zo ontstaan waren bloot.

arches-national-park-zonsondergang

Zonsondergang in Arches National Park

Vooral bij zonsondergang is het er prachtig, als de ondergaande zon het rode en oranje zandsteen in de meest fantastische kleuren schildert. Neem wel warme kleding mee, want als de zon eenmaal onder is, koelt het razendsnel af.

Er is niet veel begroeiing in het park, net genoeg voor enkele geharde diersoorten, zoals het dikhoornschaap en reptielen als leguanen en ratelslangen. Ook hebben er mensen gewoond, de indianen leefden in dit gebied, tot de kolonisten waaronder de mormonen zich in de 18e en 19e eeuw er vestigden.

Motorrijden-Arches-National-Park-Utah

Motorrijden door Arches National Park

Je kunt met de motor Arches National Park bezoeken; je kunt goed om je heen kijken, vooral als passagier, en je kunt makkelijk even stoppen om van het uizicht te genieten of een foto te maken.

Op enkele kilometers afstand van  Arches National Park ligt ook Canyonlands National Park. Dit is zo’n 1.350 km2 groot en is in 1964 tot National Park verklaard. Het is een nog vrij ongerept gebied van kloven en tafelbergen die door de Colorado River en Green River uit het Coloradoplateau zijn uitgesleten gedurende miljoenen jaren. Hierdoor is een van de meest ruige gebieden van de Verenigde Staten ontstaan, een vrijwel ondoordringbaar labyrinth van canyons met talloze natuurlijke bogen en de meest grillige rotsformaties.

canyonlands-national-park-uitzicht

Uitzicht over Canyonlands National Park

De rivieren vormen een Y-formatie in het landschap en verdelen het in drie delen met ieder hun eigen karakter: Het drukst bezochte gedeelte is het hoog gelegen Island in the Sky (het eiland in de lucht), vanwaar je spectaculaire uitzichten over de omgeving en de Colorado River hebt. In het gedeelte The Needles (de naalden)  vind je met name kleurrijke rotsformaties. Het meer afgelegen The Maze (het doolhof)is het meest ruige gedeelte van Canyonlands National Park, en wordt hoofdzakelijk bezocht door zeer ervaren backpackers.

canyonlands-national-park

Canyonlands National Park

Canyonlands National Park is vooral voor de avontuurlijke toerist een must-see, je kunt er 4WD-tochten maken, mountainbiken en raften over een van de rivieren. Ondanks de beperkte vegetatie leven er verschillende soorten wilde dieren in Canyonlands National Park, zoals coyotes en het dikhoornschaap. Vanwege de ligging op 1.200 tot 2.400 meter boven zeeniveau en de beperkte regenval heerst er een bar klimaat met hete zomers en strenge winters.

Beide parken liggen bij de plaats Moab, Utah, aan de Colorado River. Vanaf Durango, Colorado is het ongeveer 3 uurtjes motorrijden en vanaf Salt Lake City bijna 4 uur. In juli en augustus is de gemiddelde temperatuur in Moab zo’n 35°C, dus met pieken boven de 40°C, de beste bezoekperiodes tijdens je motorvakantie in Amerika zijn mei/juni of september/oktober, want in de wintermaanden kan het juist weer ijzig koud zijn.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen