Bryce Canyon National Park en Zion National Park (Utah)

bryce-canyon-national-park

Amfitheaters in Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon National Park, gelegen in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Utah, is sinds 1923 een nationaal monument en sinds 1928 nationaal park en beslaat ongeveer 145 km2. Ondanks dat de naam anders doet vermoetden, is Bryce Canyon geen kloof, maar een verzameling gigantische natuurlijke amfitheaters. De rotsformatie is namelijk niet ontstaan door erosie van een rivier, maar door de samenwerkende krachten van vriezen en dooien die de kalk- en zandsteenformaties langzaam erodeerden, tussen de 66 en 40 miljoen jaar geleden. De rode, oranje en witte kleuren van de rotsen vormen een spectaculair uitzicht.

Bryce Canyon National Park is vernoemd naar pionier Ebenezer Bryce die in 1875 met zijn familie naar het gebied kwam. Hij werd door de Mormoonse kerk erheen gezonden vanwege zijn vaardigheden als een timmerman die nuttig zouden zijn bij het bezetten van dit gebied. Bryce legde een weg aan naar het plateau boven om brandhout en hout te halen. Hij bouwde ook een irrigatiekanaal om gewassen te verbouwen en dieren te fokken. De lokale bevolking noemden het gebied met de vreemde rotsformaties in de buurt van Ebenezer’s huis ” Bryce ‘s Canyon “. Toen de familie Bryce in 1880 naar Arizona verhuisde, bleef de naam hangen.

bryce-canyon-national-park-utah

Rotsformaties in Bryce Canyon National Park

Er is weinig bekend over de inheemse Amerikaanse bewoners van het park voordat de eerste mormoonse pioniers zich er vestigden. Uit beperkte archeologische studies blijkt dat dit gebied voornamelijk werd gebruikt voor de jacht, met name in de rivierdalen. Boven op het plateau kwam men zelden, hoogstens voor de wildjacht, en dat bleef zo toen de kolonisten voet zetten in het gebied.

Het klimaat van Bryce Canyon is zeer gevarieerd. Van oktober tot april kan er sneeuw liggen (met een gemiddelde sneeuwval van 2,5 meter per jaar), in de zomer ligt de temperatuur overdag rond de 30°C maar ‘s nachts zak deze tot zo’n 7°C. Ook vinden er dan vaak onweersstormen plaats. In Bryce Canyon kun je maar beter ten allen tijde een hoofddeksel dragen en zonnebrand gebruiken, want de zon brandt harder dan je denkt.

Als je met de motorfiets de scenic drive neemt, kom je bij 13 verschillende uitzichtpunten waar je de amfitheaters kunt bewonderen.

zion-national-park

Uitzichtpunt in Zion National Park

Op 2 uurtjes motorrijden vanaf Bryce Canyon ligt Zion National Park, wat bestaat uit bijna 600 km2 voornamelijk rotsen en ravijnen. Het is sinds 1919 een National Park en huist zo’n 800 soorten planten, 75 soorten zoogdieren, 270 soorten vogels, 32 reptielen en amfibieën en 8 soorten vis. Voorbeelden hiervan zijn herten, hagedissen en bedreigde diersoorten zoals de Peregrine Valk, de Mexicaanse Spotuil, de Southwest Willow Flycatcher en de Slak van Zion, die nergens anders op de wereld te vinden zijn. Enkele natuurlijke verschijnselen in het park zijn Zion Narrows, Emerald Pools, Hidden Canyon, Angels Landing, The Great White Throne, Checkerboard Mesa, The Three Patriarchs, Kolob Canyons en Kolob Arch. Het meest bezochte gedeelte van Zion National Park is Zion Canyon. Dat is een ravijn van 24 kilometer lang en 800 meter diep, met hoog oprijzende wanden en hellingen.

De naam Zion komt van de Mormonen, de eerste blanken die het park ontdekten. ‘Zion’ refereert naar een rustige en veilige plaats. Rond 7.000 jaar geleden leefden hier al mensen, en er zijn aanwijzingen van de aanwezigheid van indianen vanaf zo’n 2.000 jaar terug, tot de mormoonse pioniers aankwamen.

zion-national-park-utah

Waterval in Zion National Park

Het National Park zelf is al zo’n 250 miljoen jaar oud en is ontstaan toen enorme vulkaanuitbarstingen het gebied vorm gaven. Er zijn in het gebied vele fossielen van dinosauriërs gevonden. De rotsen in het gebied werden ongeveer 150 miljoen jaar geleden gevormd uit samengeperst zand; waarna zo’n 4 miljoen jaar geleden de Virgin River het zandsteen erodeerde en de ravijnen creëerde.

Zion National Park ligt op zo’n 3 uur motorrijden ten noordoosten van Las Vegas of een motorritje van 2 uur ten westen van Page, Arizona. Het park is het hele jaar geopend, maar van november tot maart kan er bar winters weer voorkomen waardoor delen van het park gesloten zijn. Er zijn een aantal routes in het park, waar je met de motorfiets kunt komen. Voor motorrijders is de beste bezoekperiode van mei tot en met september, als de gemiddelde temperaturen boven de 20°C uit komen.

 

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen