Capitol Reef National Park (Utah)

Capitol Reef National Park sinds 1971 een nationaal park, is gelegen in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah. Het park bestaat uit een reeks kliffen en bergen die zich zo’n 100 mijl (160 km) van noord naar zuid uitstrekken, en is vrij smal: het omvat zo’n 979 km2. Capitol Reef is het hele jaar geopend, al zijn mei tot en met september de populairste maanden. Buiten deze maanden om is het in dit gebied al behoorlijk fris om te motorrijden. Capitol Reef National Park is gevuld met briljant gekleurde zandstenen kliffen, glanzend witte koepels, en contrasterende lagen van steen en aarde, met recht een natuurlijk kunstwerk.

Capitol-dome-Capitol-Reef-National-Park

Capitol Dome in Capitol Reef National Park

De naam Capitol Reef heeft het park te danken aan een enorme rotsformatie, Capital Dome, die vanwege zijn vorm vernoemd is naar de koepel van het Capitol in Washington DC. Een massieve heuvelrug die een natuurlijke barrière vormt, gaf het park de naam “Reef”.

Het park is makkelijk te bereiken via Highway 24, die dwars door het park loopt. Verder zijn er goede voetpaden en onverharde wegen die het park doorkruisen. Deze onverharde wegen zijn echter niet geschikt voor motorfietsen.

Waterpocket-Fold-Capitol-Reef-National-Park

Waterpocket Fold in Capitol Reef National Park

Capitol Reef National Park is het meest bekend om de Waterpocket Fold, een afwijking in de aardkorst, waardoor zo’n 65 miljoen jaar geleden de grootste monocline van Noord-Amerika is ontstaan. Dit is een vouw in de bodem, waar nieuwere en oudere aardlagen over elkaar heen gevouwen zijn in een S-vorm. Vervolgens heeft de erosie van miljoenen jaren fossielen en rotsformaties blootgelegd.

In het gebied van Capitol Reef komen al duizenden jaren mensen. Jagers en verzamelaars uit de oudheid trokken al door de canyons. Er werd voedsel gefoerageerd, en boeren verbouwden er bonen en maïs. In rotswanden geëtste rotstekeningen zijn onbetaalbare overblijfstelen uit de tijd van de Indianen. In 19e eeuw kwamen ontdekkingsreizigers, Mormoonse pioneers en anderen naar het gebied, waar ze boomgaarden met appels, peren en perziken plantten.

Fruit-Boomgaard-Capitol-Reef-National-Park

Fruit Boomgaard bij Capitol Reef National Park

Bezoekers van Capitol Reef National Park zijn vaak nieuwsgierig naar de fruitbomen die binnen een mijl of twee van het Visitor Center liggen. Deze bomen (appel, peer, perzik, kers, abrikoos, moerbei en zelfs pruimen) zijn de meest duidelijke herinnering aan de gemeenschap van pioniers die ooit in de smalle vallei van de rivier Fremont floreerde.

Voor motorrijders zijn het voor- en najaar de beste periode om het park te bezoeken, de temperaturen zijn dan zacht. In de zomer is een gemiddelde dagtemperatuur van 38°C geen uitzondering, terwijl het in de winter in dit gebied overdag zo’n 10°C is.

 

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen