Death Valley National Park (California)

death-valley-national-park

Droogte in Death Valley

Death Valley National Park in zuidoost Californië heeft een nogal lugubere naam, maar het is niet moeilijk te bedenken waar deze naam aan te danken is. Death Valley is de heetste plek op aarde en de laagst gelegen en droogste plek van Noord-Amerika. De hoogste temperatuur ooit gemeten hier is 58,3 °C, in het woestijndorp Furnace Creek op 3 juli 2013.

Er valt jaarlijks gemiddeld slechts 5 à 6 cm regen, omdat er in het westen een gebergte ligt wat de meeste wolken vanuit de Pacific tegenhoudt. Daardoor kan de zon onbelemmerd haar gang gaan, de 3.625 zonuren per jaar laten de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot boven de 50°C en de gemiddelde maandtemperatuur in juli 47°C bedraagt. De grondtemperatuur is er eens opgelopen tot 88°C. Het laagste punt van de Verenigde Staten ligt in Death Valley, het is een zoutmeer, Badwater Basin, op 85,5 meter onder zeeniveau.

death-valley-duinen

Duinen in Death Valley

Toch hebben deze extremen een opvallend contrast: De torenhoge pieken van de bergruggen die het gebied omsluiten zijn in de winter bedekt met sneeuw. Een zeldzame regenbui verandert de woestijn in uitgestrekte velden met wilde bloemen. Weelderige oases huizen unieke vissoorten en zijn een toevluchtsoord voor wilde dieren, zoals konijnen, ratten, vossen en zelfs schapen. Ondanks de morbide naam overleeft een grote diversiteit aan flora en fauna in Death Valley.

In de afgelopen 10.000 jaar hebben er vier Indianenstammen in het gebied gewoond, tot zo’n 2.500 jaar geleden was het gebied nog niet zo droog en onherbergzaam als nu, er waren zo’n 9.000 jaar geleden zelfs kleine meren, en er leefden genoeg grote dieren om te kunnen jagen. Nu leeft er nog steeds een Indianenstam in een nederzetting bij Furnace Creek.

De gold rush bracht de eerste Europeanen naar het gebied, en halverwege de 19e eeuw werd de naam Death Valley bedacht door een groep goudzoekers die wekenlang verdwaald waren en zich in leven moesten houden door hun ossen te eten. Death Valley is al sinds 1933 een National Monument, maar werd pas in 1994 een National Park.

Motorrijden-death-valley

Met de motor door Death Valley

Als je met de motor door Death Valley wil rijden, zorg dan dat je voorbereid bent op de droogte, hitte en uitgestrektheid van het gebied. Onderschat het niet en breng van tevoren iemand op de hoogte van je plannen en reisschema. Als je hier strandt om wat voor reden ook, dan wil je snel gevonden worden. Neem voldoende water en bescherming tegen de zon mee. December en januari zijn de enige maanden waarin de gemiddelde temperatuur onder de 20°C blijft, en zijn dus de meest ideale maanden om door Death Valley National Park te motorrijden.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen