Grand Canyon National Park (Arizona)

Grand-Canyon-National-Park

Grand Canyon

De Grand Canyon overdondert je zintuigen door de enorme omvang, het vormt een krachtig en inspirerende landschap, wat je de eerste keer dat je het ziet een brok in je keel zal geven. Unieke combinaties van kleur en geologische erosie vormen en versieren een kloof die 446 kilometer lang, tot 29km breed en 1.6km diep is. Je ziet hier een van de meest spectaculaire voorbeelden van de effecten die erosie op een landschap kan hebben.

De levendige kleuren, met name erg mooi tijdens zonsopgang en zonsondergang, zijn het gevolg van de aanwezigheid van mineralen in de rotslagen, en zijn het resultaat van miljoenen jaren van erosie door de Colorado River.

Grand-Canyon-uitzichtpunt

Uitzicht over de Grand Canyon

Ieder jaar trekt Grand Canyon National Park bijna vijf miljoen bezoekers. De meeste van hen (90%) bekijken de Grand Canyon vanaf uitkijkpunten langs de South Rim, op een hoogte van 2.100 meter boven zeeniveau. De South Rim is het hele jaar geopend, en is goed bereikbaar met de motorfiets.

Een veel kleiner aantal mensen zien de Canyon vanaf de North Rim, die hemelsbreed op slechts 16 km afstand aan de overkant van de South Rim ligt, maar een motorit van 354 km, helemaal rond de canyon vereist. Als je ervaren bent en je erop voorbereidt hebt, kun je bij goed weer via de Noord en Zuid Kaibab trails ook een 34 km wandel- / klimtocht naar de overkant maken. Hou er rekening mee dat je dus een afdaling, en ook een klim, van een kilometer hoogte maakt.  Je kruist de Colorado River dan over een smalle loopbrug, 21 meter boven het water. De meeste wandelaars doen er 2 dagen over.

De North Rim ligt met zo’n 2.400 m boven zeeniveau ongeveer 300m hoger dan de South Rim, en vanwege de afgelegen ligging is het veel minder toegankelijk dan de South Rim. De North Rim heeft ook maar een kort seizoen: logies en restaurant zijn geopend van 15 mei tot en met 15 oktober.

Voor doorgewinterde en onverschrokken avonturiers zijn hier vele mogelijkheden om te backpacken, een muilezel naar Phantom Ranch te rijden, of een boottocht door de Canyon op de Colorado rivier te maken. Maar let op: er zijn geen dagtochten door de Grand Canyon per boot, je kunt van enkele dagen tot wel drie weken varen.

Colorado-River-Grand-Canyon

Colorado River in Grand Canyon National Park

Vooral gedurende het voorjaar, wanneer veel smeltwater wordt aangevoerd, heeft de Colorado River een enorme kracht. Op sommige plaatsen is de rivier dan 70 meter diep, en 90 meter breed, al ziet hij er vanaf een kilometer hoogte op de South Rim uit als niet meer dan een klein stroompje. Van de bronnen in de Rocky Mountains legt het water tot aan de Golf van Californië een afstand van 2253 kilometer af. Maar de rivier mondt niet meer uit in die Golf, zoals hij miljoenen jaren lang heeft gedaan. Hij is namelijk al opgedroogd voordat hij de Golf van Californië kan bereiken.

Motorfiets-Grand-Canyon

Met de motor tot aan de Grand Canyon North Rim

Er is maar één manier om de Colorado River over te steken op de motorfiets, en die ligt op 231 km vanaf de South Rim Village (Marble Canyon, AZ) via de Navajo Bridge, een paar mijl stroomafwaarts van Lees Ferry, waar de Canyon “slechts” 122 meter breed is.

Grand Canyon is een must-see als je op motorvakantie in Amerika ook maar enigszins in de buurt bent. De ideale bezoektijd is van mei tot en met september, maar hou rekening met een regenseizoen aan het einde van de zomer. De dagen beginnen dan helder, maar in de loop van de ochtend beginnen wolken te vormen en in de middag kan het dan kort maar heftig regenen. In de winter valt er vaak sneeuw.

Ideale uitvalbases om de grote kloof te bezoeken zijn Page, Flagstaff of Las Vegas.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen