Mesa Verde National Park (Colorado) en Monument Valley (Utah)

mesa-verde-National-Park-rotswoningen

Rotswoningen in Mesa Verde National Park

Mesa Verde National Park, tevens UNESCO World Heritage Site, in de Amerikaanse staat Colorado onderscheidt zich van de andere nationale parken omdat het hier met name om cultureel erfgoed gaat. Mesa Verde,  Spaans voor groene tafel, biedt een spectaculair kijkje in het leven van de indianen die hier meer dan 700 jaar geleden woonden. Vandaag de dag beschermt het park bijna 5.000 archeologische vindplaatsen, waaronder 600 rotswoningen. Deze sites zijn enkele van de meest opmerkelijke en best bewaarde archeologische vondsten in heel Amerika.

Ongeveer 1400 jaar geleden, lang voordat de Europeanen Noord-Amerika bezochten, vestigde een groep indianen uit de Four Corners regio zich in Mesa Verde. Meer dan 700 jaar leefden zij en hun nakomelingen hier in relatieve weelde, ze bouwden uitgebreide stenen dorpen in de beschutte nissen van de canyonmuren en onder de overhangende rotsen. Deze varieerden in grootte van eenkamerhuisjes tot dorpen van meer dan 150 kamers.

De rotswoningen werden gebouwd om te profiteren van zonne-energie. De hoek die de zon in de winter maakt, verwarmde het metselwerk van de rotswoningen, een warme bries waaide uit het dal, en de lucht in de canyon nissen was vijf tot tien graden warmer dan op de top van de mesa. In de zomer, met de zon hoog aan de hemel, was een groot deel van het dorp beschermd tegen direct zonlicht in de rotswoningen.

mesa-verde-National-Park

Mesa Verde National Park

In het einde van de 13e eeuw, verlieten ze hun huizen en verlieten het gebied in een tijdsbestek van twee generaties om zich zuidelijker in Mexico en Arizona te vestigen, waarschijnlijk vanwege de aanhoudende droogte. Ze lieten daarbij ook veel van hun persoonlijke bezittingen achter. Mesa Verde National Park blijft een spectaculaire herinnering aan deze oude cultuur. Naast de rotswoningen vind je er archeologische schatten als ondergrondse woningen, pueblos, gemetselde torens  en restanten van landbouw. In 1906 werd Mesa Verde een beschermd National Park met een oppervlakte van 211 m2. Sommige van de oude nederzettingen mogen, onder begeleiding van een Park Ranger, bezocht worden.

Op motorreis in Amerika is het zeker aan te bevelen het park te bezichtigen als je in de buurt bent. Van mei tot en met september liggen de gemiddelde temperaturen boven de 20°C, in juli en augustus is er wel redelijke kans op regenval.

Monument-Valley

East en West Mitten Buttes, en Merrick Butte, Monument Valley

Op een half dagje motorrijden van Mesa Verde National Park ligt het beroemde Monument Valley, in de staat Utah. Monument Valley biedt misschien wel de meest tijdsloze en beeldende herinneringen aan het Amerikaanse Wilde Westen. De losstaande rode tafelbergen en hoogvlaktes omringd door lege, zandwoestijn zijn door de jaren heen ontelbare keren gefilmd en gefotografeerd voor western films, advertenties en vakantie brochures. Hierdoor doet het park bekend aan, zelfs de eerste keer dat je er komt, maar al snel wordt duidelijk dat de natuurlijke kleuren in het echt nog helderder en dieper als op de foto’s zijn. Monument Valley is geen traditionele vallei, maar eerder een brede vlakte, een soms desolaat landschap, alleen onderbroken door de afbrokkelende formaties die honderden meters de hoogte in rijzen als de laatste resten van de zandstenen lagen die ooit de hele regio bedekten. De unieke schoonheid van Monument Valley wordt bepaald door rotsen, een heldere lucht en de fantastische schaduwen als de woestijnzon ondergaat.

Monument-Valley-Totem-Pole

Totem Pole in Monument Valley

Het landschap van Monument Valley lijkt wel bezaaid met vervallen oude ruïnes. De geërodeerde resten werden monumenten genoemd omdat ze vaak op door de mens gemaakte bouwwerken lijken. Zo’n 250 miljoen jaar geleden waren de rode zandgronden hoger gelegen en bedekt met een ondiepe zee. Dikke lagen slib zetten zich af op de zeebodem, waardoor het zand werd samengeperst tot poreus zandsteen. Toen de zee geleidelijk opdroogde en de aardkorst zo’n 70 miljoen jaar gelden werd opgestuwd, veranderde de zeebodem in een gigantisch zandstenen plateau. Dit werd door wind en water geërodeerd, eerst ontstonden kloven, die steeds groter werden, totdat er nog maar een paar tafelbergen en hoge zuilen over waren.

In de droge duinen en op de dorre vlakten leven vrijwel alleen maar konijnen en reptielen als leguanen, hagedissen en ratelslangen. Qua vegetatie groeien er slechts hier en daar enkele soorten die aangepast zijn voor deze omstandigheden en maandenlang zonder water kunnen, zoals jeneverbes, pijnboom en cactus.  De jaarlijkse neerslag bedraagt namelijk gemiddeld zo’n 18 cm.

monument-valley-west-mitten

Monument Valley West Mitten

Hoewel een gedeelte van Monument Valley kan worden bewonderd vanaf de hoofdweg, er wordt nog veel meer aan het zicht onttrokken achter lange rechte kliffen, aan de oostzijde van de weg aan de Arizona zijde. Dit is onderdeel van het Monument Valley Navajo Tribal Park. Vanuit het bezoekerscentrum in Lookout Point zijn goede uitzichten over drie van meest gefotografeerde toppen van de vallei: East en West Mitten Buttes, en Merrick Butte.

Het uitzicht vanaf Lookout Point is al spectaculair, maar het grootste deel van de Navajo Tribal Park kan alleen worden gezien vanaf Valley Drive, een 27 kilometer lange onverharde weg, die begint bij het ​​bezoekerscentrum en naar het zuidoosten tussen de torenhoge kliffen en plateaus leidt. Een van de meest bekende kliffen is Totem Pole, een vaak gefotografeerde smalle rots van 450 meter hoog, maar slechts een paar meter breed. De weg is stoffig, op een paar plaatsen steil en nogal oneffen, en is dus niet geschikt om zelf met de motor te rijden, maar er staan vele Navajo gidsen met 4WD jeeps klaar bij het ​​bezoekerscentrum om je op een 2 uur durende rondreis langs de meest schilderachtige plekken mee te nemen voor ongeveer $ 75. Naast de geërodeerde rotsen, vind je in dit gebied ook oude grot- en rotswoningen en rotstekeningen, deze liggen echter op meer afgelegen plaatsen en zijn alleen zichtbaar als je met een rondleiding mee gaat.

Motorrijden-Monument-Valley

Motorrijden naar Monument Valley

Er is slechts een hoofdweg naar Monument Valley, US 163, die Kayenta, AZ verbindt met de Amerikaanse 191 in Utah. De route vanuit het noorden geeft het meest bekende beeld van Monument Valley.

Voor motorrijders zijn de beste bezoekperiodes april/mei en september/oktober, die maanden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20°C en 30°C, in de zomermaanden ligt het daar boven, en in van november tot en met maart ligt de gemiddelde temperatuur in Monument Valley onder de 15°C.

 

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen