Petrified Forest National Park (Arizona)

Petrified-Forest-National-Park

Versteende boomstammen in Petrified Forest National Park

Petrified Forest National Park in de Amerikaanse staat Arizona heeft als voornaamste trekpleister de versteende bomen. Het park werd in 1906 National Monument verklaard en in 1932 werd het gebied Painted Desert eraan toegevoegd. Sinds 1962 is het een National Park.

Het oppervlak van 378 km2 herbergt de grootste vindplaatsen van versteend hout in Amerika, een kleurrijke woestijn, vele fossielen van dinosaurussen en andere wezens, en meer dan 500 archeologische vindplaatsen, waaronder verbazingwekkende rotstekeningen achtergelaten door oude culturen.

Geologen, paleontologen, archeologen, historici en biologen zijn gefascineerd door de wereldwijd belangrijke fossielen die zo’n 200 miljoen jaar oud zijn. Maar het park is ook bij uitstek bestemd voor de reizigers die mooie vergezichten, wildernis, donkere luchten en mooie, uitgestrekte landschappen zoeken. In het park vind je zes afzonderlijke ‘forests’ waar grote, boomstamvormige blokken jaspis en agaat op de grond liggen. Deze zijn omgeven door kleinere brokstukken en fragmenten.

Petrified-Forest-National-Park-old-faithful

Old Faithful in Petrified Forest National Park

Het versteend hout in het zuidelijke gedeelte van het park begon haar bestaan ​​als grote bomen uit een oud bos met rivieren ongeveer 225 miljoen jaar geleden. De stammen die omvielen, werden door de rivieren tot wel 50 mijl verderop meegevoerd naar de laagvlakte waar tegenwoordig het park ligt. Vervolgens werden ze bedekt met ladingen vulkanisch as, zand en slib, tot soms wel 300 meter dik. Het gebrek aan zuurstof, het hoge gehalte kiezelaarde in de grond en het water wat na verloop van tijd door de lagen heen sijpelde, zorgden voor het proces waardoor het hout werd vervangen door silica en de boomstammen versteenden. De grootste boomstam van het park is ” Old Faithful “, in Rainbow Forest, met een diameter van meer dan 2,5 meter.

De ander bekend deel van Petrified Forest National Park is de Painted Desert in het noordelijke gedeelte van het park. Hier is het woestijnzand schitterend gekleurd dankzij de mineralen in de bodem. Zo is bijvoorbeeld de karakteristieke rode kleur het gevolg van ijzeroxiden in de bodem. Langs de Painted Desert Rim Drive zijn veel uitzichtpunten, met bij heldere dagen zo’n 150 kilometer zicht.

motorfietsen-Petrified-Forest-National-Park

Motorfietsen bij Petrified Forest National Park

Voor motorrijders zijn de ideale bezoektijden april/mei en september/oktober, in deze maanden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20°C en 30°C. De zomermaanden zijn warmer, terwijl de temperaturen in december en januari rond de 10°C liggen.

Het park is te bereiken vanaf het plaatsje Holbrook, Arizona, aan de Historic Route 66.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen