Yellowstone National Park en Grand Teton National Park (Wyoming)

Waterval-Yellowstone-National-Park

Waterval in Yellowstone National Park

Yellowstone National Park is sinds 1872 het allereerste National Park ter wereld. Het grootste deel van het park ligt in de staat Wyoming, en kleinere delen liggen in Montana en Idaho. Het gebied maakt onderdeel uit van de Rocky Mountains. Het centrale gedeelte van dit bijna 9.000 vierkante meter grote park is een vulkanische hoogvlakte die wordt omringt door bergketens aan de zuid- en noordwestzijde. De gemiddelde hoogte in het park is 2.440 meter boven zeeniveau.

Yellowstone-National-Park-Old-Faithful-geiser

Old Faithful geiser in Yellowstone National Par

De voornaamste trekpleisters in het park zijn de tienduizend warme bronnen en tweehonderd vulkanische geisers die samen het grootste geiserbassin ter wereld vormen. Deze fonteinen spuiten regelmatig heet water de lucht in, al doen de meeste niet meer dan borrelen en pruttelen. Een van de grootste trekpleisters is de geiser met de naam Old Faithful. Deze fontein spuit tussen de 10 minuten en anderhalf uur zijn water tot wel 45 meter hoog, en hij spuit zo’n 10.000 liter heet water per minuut de lucht in. Verder heeft het park ook nog warme modderputten, prachtige watervallen en adembenemende uitzichten. In het park leven vele diersoorten, waaronder bizons, herten, verschillende beren, coyotes en wolven.

Voor de 2 miljoen bezoekers die het park jaarlijks bezoeken, zijn er negen hotels met 2.238 hotelkamers en vakantiehuisjes beschikbaar, naast enkele kampeerterreinen.

Grand-Teton-National-Park-Wyoming

Grand Teton National Park

Grand Teton National Park, wat vrijwel tegen Yellowstone National Park aan ligt, staat bekend om de buitengewone fauna, ongerepte meren, en het bergachtig terrein. Teton Range zijn de bergen van de verbeelding. Het park kreeg zijn status als National Park in 1929, al was het toen nog iets kleiner dan tegenwoordig. Het toenmalige park bestond uit een aantal bergen en een strook laagland.

In 1950 werd het Jackson Hole National Monument aan het park toegevoegd en daarmee kreeg het park een oppervlakte van 1.256 vierkante kilometer en sloot het aan op Yellowstone National Park. Het landschap wordt gekenmerkt door sneeuwvelden, gletsjers en naaldbossen. De Grand Teton Mountains behoren tot de jongste bergen van de Verenigde Staten.

De adembenemende schoonheid en overvloed aan wilde dieren en planten in het gebied waar beide parken liggen trekt al meer dan 11.000 jaar mensen aan. Nomadische paleo-indianen kwamen als eerste in de vallei kort na de pleistocene ijstijd, toen de gletsjers zich teruggetrokken hadden. De zomers waren een tijd van overvloed, de indianen oogstten noten en bessen, visten in de meren en stromen, en jaagden op wild. Als de strenge winter inviel, volgden ze hun prooi uit het dal, op zoek naar zachter weer.

motorfiets-Grand-Teton-National-Park

Motorfiets bij Grand Teton National Park

De eerste Europeanen kwamen in het gebied in het begin van de 19e eeuw, en ook zij troffen een natuurlijke rijkdom. Ze stroopten naar het waardevolle beverbont, waar men destijds hoeden van maakte. Maar de beverpopulatie daalde snel, en de mode veranderde van beverbont naar zijde, waardoor het gebied in 1840 weer verlaten werd, totdat in 1884 de eerste kolonisten de plaats Jackson Hole stichtten. Door de lange, strenge winters en de droge zomers was het moeilijk om gewassen te verbouwen of vee te houden in het gebied, en vanaf het begin van de 20e eeuw ging men zich steeds meer op het toerisme richten.

De meeste motorrijders bezoeken Grand Teton National Park en Yellowstone National Park tegelijkertijd, aangezien ze vrijwel tegen elkaar aan liggen en er één toegangsbewijs voor beide parken is. Vanuit Jackson Hole of Dubois zijn beide parken eenvoudig te bereiken.

Bison-Yellowstone-National-Park

Bison in Yellowstone National Park

In mei kan de temperatuur nog onder de 25°C blijven, terwijl in het september in het park gemiddeld nog boven de 20°C ligt. In de winter daalt de temperatuur weer aanzienlijk en valt er veel sneeuw, bovendien zijn niet alle wegen binnen Yellowstone National Park het hele jaar door geopend, vanaf oktober tot mei worden bepaalde wegen afgesloten, afhankelijk van de weersomstandigheden (sneeuw). Juni t/m september zijn de drukst bezochte maanden in het park, en die periode is het ook voor motorrijders goed te doen.

Trek voldoende tijd uit om het park te bezichtigen, er kan behoorlijke vertraging ontstaan door wilde dieren die op of langs de weg lopen.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen