Yosemite National Park (California)

Yosemite-National-Park

Yosemite National Park

Yosemite National Park in Californië, in het berggebied van Sierra Nevada, is samen met Yellowstone National Park een van de eerste National Parks. Yellowstone was in 1872 de officiële eerste, Yosemite werd al in 1864 beschermd, maar verkreeg pas in 1890 de officiële status. Met vier miljoen bezoekers per jaar is het wel een van de meest bezochte National Parks van Amerika.

500 miljoen jaar geleden was het park nog oceaanbodem, en het werd langzaam maar zeker door de verschuiving van de continentale platen omhooggeduwd. Tijdens de ijstijden vormden zich gletsjers, die weer voor de dalen en steile kliffen zoals Yosemite Valley zorgden. Toen het laatste ijs zo’n 10.000 jaar geleden smolt, ontstond Lake Yosemite. Vervolgens werd het meer gevuld door afbrokkelend gesteente en andere sedimenten, wat de ondergrond voor het huidige Yosemite vormt.

In die periode vestigden de eerste mensen zich in het gebied om te jagen. Het duurde tot zo’n 3.000 à 4.000 jaar geleden tot de eerste Indiaanse nederzettingen gebouwd werden.

Yosemite-National-Park-sequoia

Sequoia in Yosemite National Park

In Yosemite National Park vind je hoge bergen, diepe valleien, eeuwenoude bossen, mooie weiden, heldere bergrivieren en grote watervallen. Het park huist bovendien een zeer diverse flora en fauna, met tientallen unieke plant- en diersoorten, wat natuurlijk een van de redenen is dat het een beschermd natuurgebied is. Naast wolven, valken, herten, beren en eekhoorns zijn er de beroemde, enorme Sequoia reuzenbomen, die tussen de 1.000 en 3.000 jaar oud zijn. De meeste delen van het park zijn met de motor bereikbaar, maar het blijft uiteraard grotendeels wilde natuur.

Motorrijden-Yosemite-National-Park

Motorrijden naar Yosemite National Park

Yosemite National Park ligt op zo’n 4 uurtjes motorrijden ten oosten van San Fransisco. In de zomermaanden is de Tioga Road (SR 120) naar de Tuolumne Meadows en de oostelijke parkingang sneeuwvrij en de Glacier Point Road open. De beste bezoektijd voor motorrijders is van juni tot en met september, aangezien de winter er soms tot mei kan duren. De gemiddelde temperaturen schommelen van 25°C in juni en september tot zo’n 30°C in juli en augustus.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen