Reizen naar Amerika

Reistoestemming

Vanaf begin 2009 moet je minstens 72 uur voordat je naar Amerika afreist online een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) formulier invullen. Je krijgt dan een goedkeuring (of afkeuring) om naar Amerika af te reizen, deze is dan 2 jaar geldig, voor het paspoort wat je hebt opgegeven. Voor het reizen in (of via) de Verenigde Staten heeft elke reiziger een eigen paspoort nodig.
Voor een bezoek aan Amerika moet je paspoort na aankomst nog minimaal 90 dagen geldig zijn.

Luchthaven Amerika

Op de eerste luchthaven waar je Amerika binnenkomt, dien je door de immigratie en douane te gaan. Hier worden strenge veiligheidsmaatregelen gehandhaafd, en het proces kan behoorlijk tijdrovend zijn. Denk dus niet dat je tijd genoeg hebt voor de aansluitende vlucht en dus eerst rustig kan gaan shoppen.
Er wordt een irisscan en/of vingerafdruk gemaakt van iedere bezoeker aan de Verenigde Staten. Ook dien je het aanvraag nummer van je ESTA Visum Waiver bij je te hebben, evenals de adresgegevens van je eerste overnachting in de USA.
Aan boord van het vliegtuig op de heenvlucht krijg je van het cabinepersoneel een wit formulier. Vul alles naar waarheid in, als je geen goederen invoert voor vrienden of familie, vul dan als bedrag $ 0 in. Bij de eerste douanepost laat je het formulier zien, en bij de tweede douanepost (nadat je je koffers hebt opgehaald) lever je het in.

Het Amerikaanse luchthavenpersoneel staat niet bepaald bekend om hun vriendelijkheid en kan soms erg kortaf mededelingen doen. Volg eventuele instructies kalm op. Maak geen grappen of lollige opmerkingen, zeker niet over drugs of bommen, want ze zijn verplicht om alles serieus te nemen. In het eerste geval worden jij en je hele reisgezelschap apart gehouden en grondig gefouilleerd, je bagage doorzocht en ondervraagd, wat veel oponthoud en ongemak veroorzaakt, laat staan als ze iets illegaals vinden, waar ze altijd wel in slagen. In het tweede geval (bom), word je als mogelijke terrorist gearresteerd en zonder pardon in de gevangenis gegooid. Je hele doopceel wordt gelicht en als enkele weken later je onschuld  is vastgesteld, krijg je een fikse boete op de koop toe.

Je bagage dien je persoonlijk door de douane te brengen, deze wordt daarna op de aansluitende vlucht naar je eindbestemming gezet. Je dient het dus opnieuw in te checken. Op de terugreis wordt je bagage direct doorgelabeld naar Amsterdam (of Brussel). Sommige koffers worden naar willekeur helemaal doorzocht als veiligheidsprocedure. Vandaar dat je je bagage niet meer mag afsluiten. Als je dat wel doet, heb je kans dat je koffers opengebroken worden, de schade wordt niet vergoed.

Bent je niet de Nederlandse of Belgische Nationaliteit bezit, informeer dan bij de Ambassade van je thuisland welke documenten je nodig hebt om toegelaten te worden tot de USA.

Bagage

Als je gaat motorrijden in Amerika, neem je meestal je eigen helm mee. Deze mag je als handbagage (personal item) meenemen, liefst in een helmzak, naast een gewone tas of rugzak.

Vraag bij je reisorganisatie of motorverhuurder of een motorslot (ketting of remschijfslot) inbegrepen zit bij de motorhuur. Anders is het verstandig om zelf een slot mee te nemen.

Hou qua kleding rekening met alle mogelijke weersomstandigheden, het weer kan snel omslaan en het kan kouder, warmer, natter of droger worden dan waar je op gerekend hebt.

Mocht je belangrijke medicijnen mee moeten nemen, verdeel deze zoveel mogelijk over je bagage en je handbagage, zodat je altijd een kleine voorraad hebt als een van de twee zoek raakt.

Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je één stuk bagage van 23 kilogram inchecken en één stuk handbagage plus een personal item (helm of beautycase) per persoon toe (let bij een beautycase op dat er geen flesjes of tubes vloeistof of gel groter dan 100ml in de handbagage meegenomen mogen worden, zie hier voor de regels m.b.t. handbagage). Beide soorten bagage zijn aan maximale grootte  en gewicht gebonden, over het algemeen is dit ruim voldoende, en er wordt dus redelijk streng op gecontroleerd.

Let ook op wat je wel en niet mag meenemen in de ruimbagage (zie hier voor de regels). Gevaarlijke stoffen, waaronder ook spuitbussen die onder druk staan, zijn vaak verboden.

Mocht je nog met “ouderwetse” foto- of filmrolletjes werken, neem deze liever mee in de handbagage, omdat sommige bagage-röntgenapparaten de film onherstelbaar kunnen beschadigen.

Gezondheid

De Verenigde Staten hebben geen bijzondere gezondheidsrisico’s, je hebt geen vaccinaties nodig. Wel is een goede reisverzekering met werelddekking en een ziektekostenverzekering met werelddekking absoluut een must. Zonder verzekering word je niet geholpen. Kleine medische zorg dien je zelf cash of per creditcard vooraf te betalen. Bij ziekenhuisopname dien je direct je  verzekeringsmaatschappij op de hoogte te brengen, zij kunnen dan zorgen voor garanties en betalingen, zodat je geholpen kunt worden. Zorg dus dan je de polis en contactgegevens van je verzekering bij de hand hebt. Als je contact opneemt met je verzekeraar, zullen ook zij informatie aan je vragen (welk ziekenhuis, welke arts, contactgegevens zorgverlener etc.).

Geld

De Amerikaanse Dollar is het wettelijke betaalmiddel. Er zijn bankbiljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500 Dollar, deze zijn allemaal groen van kleur, maar hebben verschillende afmetingen. De munten hebben een waarde van 1 ,5, 25 en 50 cents. Zonder creditcard kom je niet ver in de Verenigde Staten (Visa en Mastercard worden bijna overal geaccepteerd). Betalen met een creditcard is volledig ingeburgerd en in Amerika de normaalste betalingswijze, ook voor kleine aankopen. Zonder creditcard kun je geen motor huren en er zijn ook motels die geen andere betaalwijze accepteren. Met een creditcard kun je geld opnemen bij de banken en in veel geldautomaten (let op de kosten die je creditcardmaatschappij hiervoor in rekening brengt). Let er op dat je creditcard limiet hoog genoeg is, de motorverhuurder zal een bedrag aan borg reserveren, vraag voor de zekerheid van tevoren na hoeveel dit bedrag is. Het wordt niet afgeschreven, maar gaat wel van je limiet af. Ook sommige motels zullen een bedrag aan borg reserveren. Soms is het ook handig om je creditcardmaatschappij op de hoogte te brengen van je reis naar Amerika. Als je nog niet eerder in het buitenland betaald hebt met je creditcard, en er worden ineens hoge bedragen gereserveerd of veel betalingen gedaan in de Verenigde Staten, kan het zijn dat je maatschappij onraad ruikt en je creditcard blokkeert. Met één telefoontje is dit vaak snel opgelost, maar het kan toch voor oponthoud en ongemakkelijke situaties zorgen.

Een alternatief voor contant geld zijn Travellerscheques in US Dollars, zoals van American Express en Cooks. Op veel plaatsen kun je ermee betalen en ze kunnen bij de banken gewisseld worden tegen contant geld. Het voordeel is dat ze verzekerd zijn tegen diefstal en verlies. Neem wel in elk geval wat contante dollars mee voor de eerste uitgaven.

Bij veel geldautomaten (ATM) kun je met je bankpas met werelddekking en een Cirrus of Maestro logo ook contant geld opnemen.

Denk er aan bij aankopen in Amerika, dat er bij het afrekenen nog de Sales Tax (soort BTW) bij het totaalbedrag opgeteld wordt.  Afhankelijk van de staat bedraagt dit tussen de 3% en 15% (de meeste staten berekenen 7% – 9%).

Eten, drinken en fooien

Houd er rekening mee dat in restaurants de prijzen worden aangegeven exclusief Sales Tax en bediening.
Controleer de bon of er een ‘service-charge’ is berekend, anders verwacht men dat je die (minimaal 10%, vaak 15%-20%, afhankelijk van de kwaliteit van de bediening) op tafel achterlaat.

Zorg er dus voor altijd wat losse dollars in je zak of tas te hebben. Vaak kun je ook op de bon zelf invullen hoeveel fooi je geeft in het geval van een creditcard betaling. Het bedrag inclusief fooi wordt dan afgeschreven. In de meeste Fast Food restaurants is het aannemen van fooien door het personeel juist weer niet toegestaan.

Alcohol

Alcohol mag niet genuttigd worden in het openbaar, dus op straat of in openbare gelegenheden zonder horecavergunning. Verder is het heel belangrijk om je legitimatie mee te nemen als je van plan bent een biertje of andere alcoholische drank te drinken. In sommige horecagelegenheden bestaat een 100% legitimatieplicht, ongeacht je leeftijd.

De minimum leeftijd om alcohol te drinken in Amerika is 21 jaar. Onder die leeftijd mag je niet eens een bar of drankwinkel binnen. Als je met een groep bent, mag er in veel staten ook geen alcohol gedronken worden als er een “minderjarige” bij is, zelfs niet achter gesloten deuren, en ook niet door buitenlanders.

Op de motorfiets of in de auto mag je geen geopende drank verpakkingen (blikjes, flessen) bij je hebben, tenzij deze opgeborgen is buiten handbereik (in de bagage dus).

Vanzelfsprekend is het niet toegestaan om met alcohol op achter het stuur of op de motorfiets te zitten. Zelfs als er een bepaald promillage door de wet is toegestaan, dan zal de motorverhuurder of de reisorganisatie een “zero-tolerance policy” handhaven.

Schade

In geval van schade door een ongeval dient in Amerika altijd binnen 48 uur een politierapport opgemaakt te worden. Als dit niet gedaan wordt, kun je geheel verantwoordelijk worden gesteld voor de schade. Bij de meeste reisorganisaties of motorfiets verhuurders dient het schadebedrag ter plaatse te worden voldaan, tot het maximum van het eigen risico.
Als je een aanvullende all-risk verzekering in Nederland hebt afgesloten, dan kun je achteraf bij terugkomst de schadeclaim indienen. Schade door oneigenlijk gebruik, nalatigheid of roekeloos rijden (al dan niet onder invloed van alcohol/drugs/medicijnen) is meestal voor eigen risico en het schadebedrag dient (na taxatie) ter plaatse te worden voldaan.

 Telefoneren

U kunt het makkelijkst telefoneren met een telefoonkaart, die via internet of bij je reisorganisatie te bestellen is. Dit is over het algemeen erg voordelig, ook voor bellen met het thuisfront. Bellen met de creditcard is op heel veel plaatsen mogelijk, maar biedt geen tariefvoordeel. Het bellen vanuit de motelkamer is over het algemeen zeer duur en dus niet aan te bevelen, behalve in noodgevallen.

De meeste Nederlandse  mobiele telefoons zijn in de Verenigde Staten niet bruikbaar omdat de bandbreedte verschilt met Nederland. Controleer voor vertrek of je een tri-band of quad-band telefoon hebt. Zo niet, dan is deze niet te gebruiken in Amerika. Als je veel gebruik gaat maken van je telefoon of internet (GPS, e-mail, motel of restaurant zoeken etc.), is het aan te bevelen om bij aankomst in Amerika een landelijke Prepaid SIM-kaart aan te schaffen voor in je eigen (of een extra aan te schaffen) toestel. Dit kan je veel geld besparen, en bovendien hou je zo ook makkelijker zicht op de kosten voor bellen en dataverkeer.

Tijd en maateenheden

De Verenigde Staten zijn verdeeld in vier tijdzones (hier vind je een kaartje met de zones), de vermelde plaatsen zijn aan te houden als maatstaf, controleer zelf in welke tijdzone je je bevindt:

Eastern Time (New York) – 6 uur vroeger

Central Time (Chicago) – 7 uur vroeger
Mountain Time (Phoenix) – 8 uur vroeger
Pacific Time (Los Angeles) – 9 uur vroeger

In Arizona heeft men geen zomer- en wintertijd.

In de Verenigde Staten wordt niet het metrisch stelsel gebruikt, maar het imperial system. Hier alvast een paar omrekenhulpjes:

Afstand:

1 inch = 2,54 cm

1 foot = 30,5 cm

1 yard = 91,4 cm

1 mile = 1,6 km.

Gewicht:

1 ounce = 28 gram

1 pound = 450 gram

Volume:

1 fluid ounce = 29,5 ml

1 fifth = 756 ml

1 quart = 946 ml

1 gallon = 3,78 liter

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen