Solo of samen op motorvakantie

Motorrijden-Amerika-solo

Solo motorreis Amerika

Als je besloten hebt om met je motorvrienden het avontuur aan te gaan, die droom waar te maken en de USA te verkennen op een motorfiets, bedenk dan goed of jullie wel geschikt zijn om samen die lange rit te maken.

Een belangrijke afweging, omdat het je vakantieplezier en de vriendschap kan maken of breken. Je hebt namelijk hoge verwachtingen van deze motorreis en je wil dat het de reis van je dromen wordt. De belangrijkste afweging die je moet maken is in hoeverre jullie wensen, verwachtingen en budgetten van de vakantie op één lijn liggen en of jullie qua rijstijl en rij-ervaring bij elkaar passen.

Route

Wil de één graag de legendarische Route 66 op de motor afreizen, en de ander graag de uitdagende bergwegen van de Rocky Mountains aanvallen en een derde genieten van de mooie bochten en uitzichten van de Pacific Coast Highway, dan heeft het weinig zin om een compromis te gaan sluiten. Tijdens je USA motorreizen wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien. Motorrijden in Amerika is voor de meesten een éénmalige Dream Come True, dan wil je de reis ook graag maken zoals je hem zelf in gedachten had, en je niet aanpassen aan de wensen van een ander.

Rijstijl

Haarspeldbocht-motorrijden-Amerika

Motorrijden Rocky Mountains

Raakt de één uitzinnig van vreugde als er een uitdagende bergpas op de route ligt, en de ander raakt geïntimideerd door de moeilijkheidsgraad ervan, dan is het wellicht beter om ieder zijn eigen weg te gaan. Het is zonde als je juist op het mooiste stukje sturen je moet inhouden om de ander in de buurt te houden, of elke keer aan het einde van een pas minutenlang moet staan wachten. Voor de ander is het niet fijn om telkens achter te blijven, laat staan de gevaren die kunnen ontstaan als iemand boven zijn kunnen gaat rijden om de ander bij te houden.

Denk ook aan het uithoudingsvermogen. Zit de een zonder moeite 8 uur per dag op de motor, terwijl de ander na 5 uur “al” last krijgt van zijn rug, billen of concentratie, dan dien je je af te vragen wat je van de vakantie verwacht.

Motorvakantie-ervaring

Als je al jaren met de motor op vakantie gaat, worden sommige dingen vanzelfsprekend. Een ervaren motorreiziger weet wat hij nodig heeft voor onderweg en hoe hij dit efficiënt op de motor meeneemt. Het kan voor irritaties zorgen als je elke morgen moet wachten tot je reisgezelschap een overvloed aan overbodige bagage op en aan de motor gebonden heeft. Of elke dag op zoek moet naar een winkel voor weer een vergeten item. Beiden zorgen voor oponthoud en irritaties die op vakantie hoog op kunnen lopen.

Budget

Dit geldt natuurlijk voor alle vakanties samen, niet alleen motorvakanties, maar het kan maar beter van tevoren uitgesproken zijn dan dat je er onderweg achter komt dat de één bij Amerikaans eten aan een burger met milkshake bij McDonalds denkt en de ander aan steaks van een halve kilo met een fles Californische wijn. En is het verstandig om motelkamers te delen? Als je een reisgenoot hebt die hard snurkt of verslaafd die tot diep in de nacht naar de Amerikaanse TV-shows kijkt, wellicht niet.

Op welke motorfiets ga je rijden?

Verschillende-motorfietsen-vakantie

Op verschillende motorfietsen op vakantie

Dit loopt als een rode draad door de andere afwegingen. Idealiter rij je in een groep allen op een vergelijkbare motorfiets, zodat je elkaar goed kunt bijhouden, een zelfde bereik tot de volgende tankstop hebt en evenveel bagage kunt meenemen.

Wat echter op motorvakantie ook belangrijk is, is de keuze voor een motorfiets kiest die bij jou past. Je moet er enkele weken en duizenden mijlen lang comfortabel op kunnen rijden. Dus als de één van thuis gewend is aan een racer en de ander aan een cruiser, dan zullen jullie je aan elkaar moeten aanpassen, of een van de twee zal zich aan moeten passen aan de motorfiets, wat behoorlijk kan inboeten aan vakantiepret, zeker de eerste paar dagen. Bij een motorreis in de Verenigde Staten zal het er voor de meesten op neer komen dat ze ter plekke een motor huren, en dat hoeft lang niet altijd een Harley Davidson of Indian te betekenen. Bijvoorbeeld bij Eagle Rider, de grootste motorfiets verhuurder van de VS, heb je naast deze merken ook keuze uit motorfietsen van Honda of BMW. Of zelfs een trike (afhankelijk van afhaallocatie).

Kun je met elkaar overweg als je lang samen bent?

Af en toe een zondags motorritje samen maken en na afloop een biertje drinken is anders dan twee of drie weken achter elkaar samen zijn. Is de één een ochtendmens en de ander een avondmens? Heb je rare gewoonten waar een ander misschien moeite mee heeft? Hou je van opschieten of wil je op vakantie alles op je gemak doen? Dat soort kleine dingen kunnen op den duur tot grote irritaties lijden, waardoor de Route 66 de Highway to Hell kan worden.

Niet compatibel, wat dan?

Samen-motorreis-USA

Samen op motorvakantie USA

Als je twijfelt over één of meerdere bovengenoemde facetten, maar toch graag met elkaar die droomreis wil beleven, dan kan een georganiseerde motorreis een uitkomst bieden. In een grotere groep ligt je verwachtingspatroon anders, omdat je je toch al aan de groep moet aanpassen. Daardoor zul je je minder snel aan de ander irriteren. Ook geeft heb je veel contact met anderen, niet alleen met elkaar, en in een groep onbekenden heb je juist steun aan elkaar. Het kan je vriendschap juist ten goede komen, in plaats van op de proef te stellen.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen