Amarillo (Texas), Gallup (New Mexico) en Holbrook (Arizona)

Amarillo-Big-Texan-Steak-Ranch

Amarillo, Texas

Amarillo is een snelgroeiende stad in het noorden van Texas, zo’n 100 mijl ten zuiden van het gebied waar 5 staten bij elkaar komen: kloksgewijs Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico en Colorado. Net als veel plaatsen in dit gebied is Amarillo in de periode van de Gold Rush ontstaan, omstreeks 1887.

De naam Amarillo is Spaans voor de kleur geel en stamt af van de kleur van ruwe olie, die zelfs het water van de Amarillo Creek geel kleurde. In vroegere tijden waren de gebouwen in Amarillo allemaal geel geverfd, als eerbetoon aan de enorme hoeveelheden olie die men gevonden heeft in de omgeving.

Amarillo heeft het grootste natuurlijke gaswinningsgebied van de wereld, van waaruit via een uitgebreid net van pijpleidingen veel grote steden en duizenden andere plaatsen aan de Atlantische kust van gas worden voorzien.

Cadillac-Ranch-Amarillo

Cadillac Ranch

Het is een karakteristieke stad die de moeite van het bezichtigen zeker waard is als je tijdens je motorreis in de buurt bent. Net iets ten westen van Amarillo vind je de beroemde “Cadillac Ranch”, een kunstwerk van een aantal beschilderde oude Cadillacs die half ingegraven zijn en de lucht in steken.

Op een dagje motorrijden richting het westen, in de staat New Mexico, ligt het plaatsje Gallup. Het gebied waar Gallup ligt werd vroeger alleen door de Acoma, Hopi en Zuni Pueblo Indianen bevolkt, totdat in 1540 de Spanjaarden het gebied kwamen bezetten. Het stadje Gallup is officieel gesticht in 1881, toen de financieel directeur van de Pacific Railroad, David. L. Gallup, besloot om het hoofdkantoor te vestigen langs de aan te leggen transcontinental spoorlijn. Aangezien de spoorwegwerkers daar hun geld konden ophalen, ontstond er al snel een stadje omheen. Omdat veel Europeanen, Aziaten en Mexicanen naar het gebied kwamen voor de aanleg van de spoorlijn, en veel van hen achterbleven om in de mijnen te werken, is de plaats een ware Melting Pot van culturen.

Route-66-Midpoint-Cafe

Route 66 Midpoint Cafe

Jaarlijks komen er veel toeristen die de ‘wonders of the American Southwest’ komen bekijken en authentieke Indian Arts and Crafts te kopen. Ook veel motorrijders doen het plaatsje aan als tussenstop in hun route.

Onderweg van Amarillo naar Gallup kom je langs het dorpje Adrian, wat bekend is vanwege het midpoint van de Route 66. Met andere woorden: het was vroeger van hieruit precies even ver naar Chicago als naar Los Angeles over de Route 66. Veel motorrijders nemen hier dan ook een pauze bij het Midpoint Cafe en maken een foto bij het Route 66 Midpoint bord.

Motorfietsen-muurschildering-Holbrook

Muurschildering in Holbrook, Arizona

Op een motorrit van nog eens anderhalf uur naar het westen ligt Holbrook, een origineel westernstadje aan de Old Mainstreet, de historic Route 66. Dit is in het straatbeeld nog duidelijk te zien, met muurschilderingen die aan de goede oude tijd herinneren. Zoals zo vele plaatsjes in dit gebied, is Holbrook in het begin van de jaren 1880 ontstaan dankzij de bouw van de spoorlijnen. De naam Holbrook stamt van de eerste hoofdingenieur van de Atlantic and Pacific Railroad. Holbrook is tevens de uitvalsbasis naar het Petrified Forest National Park.

Hubbell-Trading-Post-motortour

Hubbell Trading Post

Als je de tijd hebt tijdens je motorvakantie, neem dan op weg van Gallup naar Holbrook een omweg van een uur via de Hubbell Trading Post, een nationale historische plek, waar in het einde van de 19e eeuw de bezetters handel dreven met de Navajo indianen. Ook hier kun je veel authentieke Indiaanse souvenirs kopen.

 

 

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen