Chicago (Illinois), het begin van Route 66 en St. Louis (Missouri)

route-66-postcard

Route 66 Chicago – Los Angeles

Chicago is het begin(of eind)punt van de legendarische Route 66 die helemaal tot aan Los Angeles aan de Stille Oceaan loopt, zo’n 2400 mijl naar het zuidwesten. Vandaar dat veel motorrijders in de stad aankomen, ondanks dat het klimaat er, met name buiten de zomermaanden, niet erg uitnodigend is voor een motorvakantie. De stad ligt aan de zuidkant van Lake Michigan, en wordt de Windy City genoemd, dankzij de harde, koele winden die vanaf het meer de stad regelmatig teisteren. De ideale reistijd voor een motorreis zijn dan ook de zomermaanden. De gemiddelde temperaturen liggen van mei tot september boven de 20°C, al is juni de natste maand van het jaar.

Chicago

Chicago aan Lake Michigan

Chicago is de op twee na grootste stad van de Verenigde Staten na New York en Los Angeles, en het internationale vliegveld O’Hare, is het op één na drukste in de Amerika. Chicago is onder andere bekend vanwege de gangster Al Capone tijdens de beruchte drooglegging, en heeft nu als bekende trekpleisters de markante Sears Tower (van 1974 tot 1997 het hoogste gebouw ter wereld), John Hancock Center, Amoco Building en de winkelstraat Magnificent Mile.

Chicago-begin-Route-66-motorvakantie

Beginpunt Route 66 Chicago

De start van Route 66 is een paar keer verplaatst. Oorspronkelijk begon Route 66 op Jackson Boulevard ter hoogte van Michigan Avenue. In 1933 werd het begin (en einde) naar het oosten verplaatst, naar het einde van Jackson, aan Lake Shore Drive, omdat dat stuk grond “ontpolderd” werd. In 1955 werd Jackson Boulevard echter eenrichtingsverkeer richting Lake Shore Drive en werd dus Adams Street de westwaartse US-66. Toch bleef destijds het officiële startpunt van Route 66 op de kruising van Jackson en Lake Shore Drive. Tegenwoordig wordt de kruising van Adams Street en Michigan Avenue gemarkeerd als het startpunt, ook al is de Route 66 officieel nooit van daaruit begonnen.

Het eindpunt is eenvoudiger: vanaf 1933 ligt dat op Jackson Boulevard bij Lake Shore Drive, daarvoor was het op Jackson Boulevard ter hoogte van Michigan Ave. (dat tegenwoordig als eindpunt is gemarkeerd).

chain-of-rocks-bridge-route-66

Chain of rocks brug in St. Louis

Vanuit de staat Illinois rij je op je motorfiets via de Route 66 de “Show Me State” van Missouri binnen, waar je een aantal van de mooiste uitzichten van de Mother Road zult zien. In en om de hoofdstad St. Louis vind je ook tientallen vintage iconen van de historische route, zoals de Chain of Rocks Bridge en Ted Drewes Frozen Custard in St. Louis, de Munger-Moss Motel in Libanon, en de Boots Motel in Carthage, die zorgen voor mooie plaatjes.

St-Louis-Missouri

St. Louis, Missouri

Het eerste wat je opvalt als je op de motorfiets St. Louis nadert, is de enorme stalen boog, die de Arch genoemd wordt en die al van kilometers afstand te zien is. St. Louis  is een stad met een rijk verleden. De stad werd in 1800 overgedragen aan de Franse Republiek, en in 1803 vervolgens weer verkocht aan de Verenigde Staten. De stad werd de territoriale hoofdstad en de poort naar het westelijke grondgebied. Kort daarna vertrok de Lewis en Clark Expeditie vanuit St. Louis om het uitgestrekte gebied te verkennen. De ontdekkingsreizigers bereikten de Stille Oceaan een jaar later en keerden terug in St. Louis in 1806. In die tijd was de stad al belangrijk aan het worden dankzij de gunstige ligging direct aan de Mississippi River, ideaal voor de opkomende handel in bont.

De stad is met name bekend geworden door de vele stoomboten en raderboten die sinds 1818 over de Mississippi River voeren, die de stad verbonden met New Orleans aan de Caribische Golf, en natuurlijk door de ‘Mississippi Blues’. In 1849 was er een enorme brand, als gevolg van een explosie op een stoomboot die aan de oever aangemeerd was, hierdoor ging een derde van de stad verloren. Slechts twee historische panden zijn bewaard gebleven, en die zijn voor bezoekers geopend; ‘The Old Courthouse’ en ‘The Old Cathedral’.

St. Louis is een stad aan de Historic Route 66 waar genoeg te zien en beleven is en waar je je geen moment hoeft te vervelen. Vanaf mei tot en met oktober ligt de gemiddelde temperatuur boven de 20°C en is dus een perfecte tijd voor een legendarische motorvakantie.

 

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen