Durango en Silverton (Colorado)

durango-colorado-harley-davidson

Durango, Colorado

Durango is de natuurlijke toegangspoort tot de mooiste delen van Colorado. De stad werd geboren uit het Wilde Westen, en in het centrum is die sfeer nog te proeven. Durango is een bezoek meer dan waard, het is een van de meest pittoreske steden van Amerika. Misschien wel dankzij de ligging te midden van bergen en rivieren, hangt er een geheel eigen, zeer gemoedelijke sfeer. De binnenstad is gevuld met typische winkeltjes en restaurantjes, met de flair van het Oude Westen. De beroemde spoorlijn naar Silverton, een mijnwerkersstadje in de Rocky Mountains het Strater Hotel uit 1887, en andere historische gebouwen zijn de moeite van het bezichtigen waard. In Durango waan je je in een westernfilm, en dat op minder dan een uurtje rijden van het Mesa Verde National Park. Ook met de motor ben je meer dan welkom, langs Main Street staan de motorfietsen zij-aan-zij geparkeerd.

De million dollar highway ten noorden van Durango brengt je dwars door de Rocky Mountains langs Silverton. Hier zie je als je geluk hebt de stoomtrein naar Silverton ook rijden.

Silverton-Colorado-Rocky-Mountains-Motorcycle-tours

Silverton, Colorado

Silverton was vroeger het centrum van een rijk mijnbouwdistrict diep in de Rocky Mountains in Colorado. Tegenwoordig, nu de natuurlijke bronnen uitgeput zijn, is het verworden tot een spookstadje, waar alleen in de zomer wat leven is, vanwege het toerisme. Het is er heel gezellig in de straten; in de cafés van Green Street is het even druk als in de souvenirwinkeltjes, totdat om 16:00 de laatste trein vertrekt, daarna is het in een keer uitgestorven.

durango-silverton-railroad

Durango-Silverton Stoomtrein

In de goede tijden liepen niet minder dan vier spoorlijnen van Silverton naar de mijnen en door naar de smederijen in Durango. Hiervan is nog één historische lijn in gebruik, je kunt met een authentieke stoomtrein het stadje nog bereiken. Natuurlijk kun je ook gewoon op de motorfiets er naar toe, de bergpassen van en naar Silverton zullen letterlijk en figuurlijk tot de hoogtepunten van je motorvakantie behoren.

Million-dollar-highway-colorado-motorrijden

Million Dollar Highway

De Million Dollar Highway dankt zijn naam vooral aan het stuk van Silverton tot Ouray vanaf de top van de Red Mountain via de Uncompahgre Gorge. Dit stuk door de kloof is zeer uitdagend om te rijden, het wordt gekenmerkt door steile zonder vangrails. Richting het noorden van Silverton naar Ouray zit je in elk geval aan de veilige zijde van de weg: de bergzijde. De Red Mountain Pass is zo steil dat er een aantal haarspeldbochten aangelegd zijn om hem vlakker te laten lopen. Tijdens deze motorrit kun je de overblijfselen van de Idarado Mine duidelijk zien.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen