1 Tips voor zelfstandige motorvakantie in VS - Motorrijdeninamerika.nl

Tips als je op eigen houtje op motorvakantie gaat

Als je van plan bent om te gaan motorrijden in Amerika, heb je waarschijnlijk al een ondernemende geest en een onafhankelijke instelling. Verwar onafhankelijkheid echter niet met onverschilligheid, een goede planning vooraf is essentieel om te genieten van je motortour in de USA, het maakt het verschil tussen honderden mijlen stress of de motorreis van je leven maken en fantastische herinneringen er aan over te houden.

Hou rekening met de volgende tips:

Probeer niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden

Bij het regelen van een motorvakantie in Amerika komt veel kijken. Behalve degenen die het al vaker gedaan hebben, is het niet verstandig om àlles zelf te regelen, want de kans is groot dat je dingen vergeet of niet goed inschat. Bij een gewoon reisbureau kun je ook wel een vlucht boeken en online kun je ook heel goed een motor huren, maar goed advies en goede begeleiding door mensen met dezelfde passie als jij is bij een reis als deze onbetaalbaar. Er zijn verschillende gespecialiseerde reisorganisaties in Nederland en België die veel ervaring hebben met en verstand hebben van het motorrijden in de States. Goed advies is goud waard en kan je veel tijd, ongemak en geld besparen.

Bedenk wat je wil doen of zien

Wil je vooral Nationale Parken zien? Of wil je een historische route rijden? Of ben je een fan van Amerikaanse countrymuziek of Rock ’n Roll?

Amerika is groot en er is veel te doen en te zien, misschien wel teveel om in één motorreis te proppen. Toch kun je in 14 of 21 dagen best veel plekken bezoeken, en als je van tevoren goed op een rijtje zet wat je prioriteit heeft, kun je zorgen dat je de beperkte tijd optimaal benut en zo weinig mogelijk hoeft te missen.

Budgetteer verstandig

Een motorreis in Amerika is per definitie geen budgetreis. Wees realistisch over uw reisbudget, want je wil je dagen doorbrengen met op je gemak motorrijden, niet zoeken naar de goedkoopste benzinepomp, besparen op lekker eten, goed slapen of entreegelden voor Nationale Parken.

Houd tijdens het plannen van de reis rekening met de verwachte kosten van brandstof, overnachtingen, eten, entreegelden en souvenirs, en vergeet niet een paar honderd dollar reserve te houden

Als je moet schrapen om een 21-daagse reis financieel rond te krijgen, maak er dan liever een hele mooie 14-daagse van, zonder dat er een beperking zit op je genot.

Hou rekening met het weer en de seizoenen

Als je met de motor door de Rocky Mountains wil rijden, hou er dan rekening mee dat in andere maanden dan juli en augustus sommige bergpassen kunnen zijn afgesloten vanwege de sneeuw. Ook is het niet verstandig om hartje zomer met de motor door Death Valley te rijden vanwege de temperaturen die tot ver boven de 50°C kunnen oplopen.

Het weer in Amerika kan in bepaalde seizoenen erg veranderlijk en verraderlijk zijn, lees dus ook ons artikel over Motorrijden in Amerika en het weer.

Plan dus een motortour waarvan het klimaat en de reisperiode bij elkaar passen. Behalve dus voor de Rocky Mountains (juli/augustus), zijn mei en september ideale maanden om in Amerika te kunnen motorrijden. Het weer is over het algemeen prima, er zijn geen schoolvakanties en de meeste bezienswaardigheden zijn geopend.

Kies een motor die bij je past

Voor veel motorreizigers staat motorrijden in Amerika gelijk aan Harley Davidson. Niet zo vreemd natuurlijk, de Harley is ook een echte Amerikaanse motorfiets die bovendien qua karakter uitstekend past bij het relaxte landschap en wegennet van de USA. Houd er echter rekening mee dat als je thuis op een heel ander type motor rijdt, bijvoorbeeld een comfortabele BMW of een sportieve Japanner, dat een Harley wat gewenning vraagt. Niet alleen de zitpositie kan heel anders zijn dan je gewend bent, ook het rijkarakter kan behoorlijk afwijken. Zo maakt een Harley niet graag toeren en de grote V-twin trilt en schudt nogal. Als je zeker wil weten dat je van het motorrijden in Amerika kunt genieten, kies dan een motor die aansluit op wat je gewend bent. Bij Eagle Rider, de grootste verhuurder van motorfietsen in Amerika, hebben ze ook Honda’s en BMW’s te huur. Wil je toch echt die motorreis op een Harley Davidson maken, wat heel goed te begrijpen is, ga dan in elk geval voordat je een motor boekt even proefzitten of proefrijden bij een Harley dealer in de buurt, zodat je weet welk type het beste bij je past en of je met deze motor de hele afstand van de motorreis kunt afleggen.

Plan de af te leggen afstand realistisch

Als je een routeschema maakt, hou rekening met een maximale afstand van 200 mijl per dag. Dit is ongeveer vier uur rijden, maar het komt in de praktijk neer op vijf à zes uur vanwege geplande stops en pauzes of onverwachte omwegen of opstoppingen. Denk dus niet dat je de dik 2000 mijl van Route 66 in een motorvakantie van een week afgelegd krijgt. Onthoud dat je op motorVAKANTIE bent, dus je wil niet continu bezig zijn met narekenen of je nog wel op schema bent, of tot na zonsondergang door moeten rijden. Onderschat bovendien niet de gevaren van motorrijden als je vermoeid bent. Je wil lekker op je gemak motorrijden in Amerika en af en toe stoppen om van een adembenemend uitzicht te genieten of een paar mooie foto’s te maken.

Zorg voor genoeg rusttijd in je planning

Hou er bij het plannen van je motortour rekening mee dat het prettig is om een of twee dagen rusttijd in te plannen. Het geeft je ruimte in je reisschema voor onverwachte situaties als barre weersomstandigheden of een motor die kapot gaat.

En mocht je stralend weer hebben en een motor die perfect blijft rijden, dan heb je tijd om langer te blijven op een plek die mooier is dan je had verwacht of om bij te komen van het intensieve motorrijden. Of om dingen te zien of doen die je anders niet zou doen, je bent tenslotte in the land of the free.

Zorg voor de juiste uitrusting en laat weten wat je gaat doen.

Een niet onbelangrijk deel van je planning bestaat uit het kiezen en inpakken van de juiste spullen. Een uitgebreid overzicht vind je in het artikel Wat neem ik mee op motorreis in Amerika?

Denk er ook aan dat je familie of vrienden op de hoogte brengt van je reisplanning en route. Motorrijden in Amerika betekent dat je op een kwetsbaar vervoermiddel door een onbekende omgeving en soms afgelegen gebieden gaat rijden. Het is dus verstandig om je reisplanning te delen en af te spreken om op bepaalde tijdstippen contact te hebben. Mocht je dan een of twee contactmomenten overslaan, dan weet je contactpersoon dat er iets aan de hand is en waar je je ongeveer zou moeten bevinden.

Breng jezelf op de hoogte van de verkeersregels

Amerika heeft een aantal verkeersregels die afwijken van wat wij gewend zijn. Zo is in een aantal staten geen helmplicht voor motorrijders, zijn de voorrangsregels anders en zijn er speciale regels ten aanzien van schoolbussen of hulpdiensten. Lees ons artikel over Motorrijden in Amerika en de verkeersregels aandachtig door om goed voorbereid te zijn.

Ook zijn er speciale procedures om rekening mee te houden als je onverhoopt wordt aangehouden door de Amerikaanse verkeerspolitie. Lees ons artikel over Motorrijden in Amerika en de verkeerspolitie aandachtig door om goed voorbereid te zijn. En mocht je denken dat je in Amerika zonder helm mag motorrijden, dat is zeker niet in alle staten het geval, en kan je dus een fikse boete opleveren, naast de gevaren waaraan je jezelf al blootstelt. Kijk op de pagina Motorrijden in Amerika zonder helm voor de exacte regels per staat.

Bedenk of je zelf je bagage op je motor wil meenemen

Op de motor je bagage mee te nemen is vaak erg onhandig. Niet alleen is er weinig ruimte voor alles wat je in 14 of 21 dagen nodig hebt, je zult je motor ook minder snel onbeheerd achterlaten om in een stad of Nationaal Park een wandeling te maken of van het gebaande pad af te wijken. Gelukkig zijn er meerdere reisorganisaties bij wie je niet alleen een motor kunt huren, maar die ook ervoor zorgen dat je bagage ’s ochtends op je vertrekpunt wordt opgehaald en ’s middags weer bij je motel wordt afgeleverd. Het bespaart je een hoop gedoe en stress, waardoor jij meer kunt genieten van het motorrijden.

Vergeet niet je verzekeringen te controleren

In Amerika gelden andere regels en voorwaarden voor verzekeringen, let er dus op dat er geen gaten in je dekking zitten tussen wat door je eigen reisverzekering gedekt wordt en wat er bij de motorhuur of reisorganisatie geregeld is. Motorrijden in het buitenland valt vaak niet in je gewone reisverzekering en de voorwaarden van de motorverhuurder voldoen aan de Amerikaanse eisen, die soms beperkter zijn dan wat wij gewend zijn. Natuurlijk kun je dit indekken door bij een Nederlandse reisorganisatie je motorhuur te regelen en de bijbehorende verzekeringen via hen af te sluiten. Vraag voor de zekerheid ook bij je ziektekostenverzekeraar na of je via hen gedekt bent en voor welke kosten.

Have Fun!

Motorrijden in Amerika is voor veel motorrijders een lang gekoesterde droomreis. Je hebt je als het goed is nu degelijk voorbereid en er staat niets meer in je weg om te genieten. Sta open voor alles wat er op je pad komt en wat er te zien is. Je zult merken dat het je wildste gedachten zal overtreffen.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Route 66 Reizen